Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodna terapija

Odlazak samo jedan sat ranije na počinak snizit će vam krvni tlak

sat
Željko Lukunić/Pixsell
05.12.2012.
u 10:35

Uskoro bi liječnici za smanjenje visokog tlaka kao terapiju mogli pripisivati - san...

Imate li povišeni krvni tlak rješenje za vas moglo bi biti odlazak u krevet sat vremena ranije nego obično. U istraživanju su sudjelovali ispitanici koji su spavali sedam sati i manje i imali viskok krvni tlak, a znanstvenici su pronašli da je dodatni sat spavanja uvečer pravi put da u samo šest tjedana problemi s hipertenzijom - nestanu.

Visoki krvni tlak \"zahvaća\" jednu od pet odraslih osoba u Britaniji i smatra se odgovornim čimbenikom za polovinu srčanih i moždanih udara. Znanstvenici smatraju da manjak sna utječe na sposobnost tijela da se rješava hormona stresa kortizola koji može dovesti do visokog tlaka. Unatoč nizu lijekova procjenjuje se da je polovina od svih bolesnika slabo kontrolira krvni tlak, što znači da se on kreće u \"opasnoj zoni\" iznad 140/90 mmHg. Nakon istraživanja ispitanicima se u prosjeku snizio krvni tlak između osam i 14 mmHg, prenosi Daily Mail

Nedostatak sna i naporan život, te neodgovarajuća prehrana već se dugo smatraju rizikom za hipertenziju. No ovo istraživanje znanstvenika s Harvard Medical School u Bostonu pokazalo je da je visok krvni tlak moguće držati pod kontrolom jednostavnim trikom - duljim spavanjem.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije