Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazite na prehranu

Od previše šećera postajemo glupi

gazirana pića
16.05.2012.
u 14:45

Mozak se uspori i smanjuje se sposobnost pamćenja i učenja. Učinak poništavaju omega-3 masne kiseline

Previše fruktoze i drugih šećera u prehrani utječe na naš mozak tako da smanjuje sposobnost učenja i pamćenja te usporava mozak. 

Dobra je vijest da, ako uz zaslađena pića jedete puno ribe i orašastih plodova, negativan utjecaj šećera bit će manji.

– Naša istraživanja pokazuju da ono što jedemo utječe na način na koji mislimo, a ne samo na izgled i zdravlje. Ako je vaša prehrana puna fruktoze, to će utjecati na mozak i sposobnost pamćenja. No, ako jedete hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline, kao što je riba, to će minimalizirati štetu – tvrdi prof. Fernando Gomez-Pinilla sa sveučilišta Los Angeles. 

Istraživanje su proveli na štakorima koji imaju slične procese u mozgu kao ljudi. 

Podijelili su ih u dvije grupe, a obje su umjesto vode pile zašećerena pića. Jedna je grupa redovito dobivala omega-3 masne kiseline, dok je druga ostala na redovitoj prehrani uz dodatak šećera. 

Nakon šest tjedana grupa koja je dobivala omega-3 masne kiseline bila je puno uspješnija u pronalasku izlaza iz labirinta te su to radili puno brže nego druga grupa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije