Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fino, ali nije zdravo

Od čega se doista rade? Možda razmislite dvaput prije nego zagrizete u hot dog

Hot Dog
Foto: Youtube
1/2
10.06.2014.
u 09:04

Što se doista krije u kupovnim hrenovkama odnosno u iznimno popularnom obroku brze hrane hot dogu otkrili su u emsiji Discovey News.

Meso, masnoće, brašno, bjelanjci i začini. Zvuči dobro?

Kako i ne. Recept je to za domaće kobasice, no recept za one kupovne pomalo se razlikuje.

Što se doista krije u kupovnim hrenovkama odnosno u iznimno popularnom obroku brze hrane hot dogu otkrili su u emsiji Discovey News.

Mehanički razdvojeno meso, malo dodataka za pravu boju, malo konzervativa i raznih prezervativa i puno, puno nitrata.

A nitrati kakvi se  koriste za hrenovke, dokazala je studija u SAD-u, uzrokuju karcinom kod životinja.

Procesuirana hrana ni inače se ne preporučuje, no hot dog tu i tamo ipak je dozvoljen. Ako niste izgubili apetit.

>>Prijevare hranom: U mljevenu papriku stavljaju olovo, u med tekući šećer...

>>Zbog novog otkrića drukčije ćete gledati na doručak

Komentara 2

JA
james49
10:36 10.06.2014.

Nakon ovak pametnog članka, još da dodam. Od čega se proizvode sve moguće paštete, hrenovke, parizeri i sva ostala hrana koja je sitno sitno izmljevena?

IM
Immanuell
13:57 10.06.2014.

Evo, mali odgovor...... Hrenovke i parizeri se u skupljoj varijanti pojavljuju kao proizvodi s približno 40% svinjetine I kat., 10% govedine I ili II kat., čvrstog sv. masnog tkiva cca 30% i 20% mješavine vode i leda. Osnova začinjavanja jest ingver ili najkvirc obično u obliku kristalnog ekstrakta u gotovoj smjesi začina, emulgator na bazi plazme, mliječne bjelančevine (kazeinat) ili proteinskog izolata soje i nitrirana kuhinjska sol kao osnova za boju i konzerviranje proizvoda. Proces je završen nakon pasterizacije (obično nakon par minuta frikcijskog dimljenja, tretman mješavinom vodene pare i zraka, te hlađenje tuširanjem vodom). Dalje slijedi ocjeđivanje i hlađenje na temperaturu distribucije. Preporuka: nikad ne kupujte hrenovke, safalade, parizere i posebne kobasice jeftinije od 30 Kn/kg. Niste toliko siromašni da si uništite zdravlje. Paštete su sterilizirani proizvodi iz domene kuhanih kobasica, odn. trajnih konzervi, a dolaze u raznim pakiranjima. Smjesa je uglavnom kuhanih sv. glava, do 20% jetre (svježe, ona se ne kuha), sv. kožica, te dodatka nešto mesa III kat. radi bolje konzistencije, odn. bolje kontrolirane mazivosti bez "razlijetanja" s površine namaza. Takva masa melje se u koh kuterima do koloidne usitnjenosti. Za vrijeme usitnjavanja dodaje se smjesa soli, stabilizatora i začina u kome obično u manjoj ili većoj mjeri dominira mažuran. Sterilizacija se provodi u autoklavima ako je u pitanju trajna konzerva, a pasterizacija nakon punjenja u crijevo ako je u pitanju leberica, odn. jetrena pašteta u crijevu. Preporuka: ako na sobnoj temperaturi zateknete bilo koju od pašteta u polutekućem stanju, bacite je u smeće. Isto tako, oduran okus paštete iako je ispravna kao namirnica otkriva da je sastavljena od materijala koji je trebao završiti u konfiskatu, a ne na vašem stolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije