Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evo kako ga koristiti

'Svemogući' ocat: Očistit će odvode, ukloniti neugodne mirise, nahraniti kosu...

prirodni čistači
Foto: Thinkstock
1/2
03.06.2014.
u 11:40

Ako vam je kosa oštećena i suha, napravite hranjivi balzam. Ocat pomiješajte s maslinovim uljem i bjelanjkom i nanesite na kosu

Ocat zaista ima široku primjenu u kućanstvu, a ovo su tek neki od razloga koje objavljuje Reader`s Digest zašto bi se trebao nalaziti u svakoj smočnici.

1. Očistite dijelove računala

Računalo trebate održavati čistim i "iznutra" i izvana. Ugasite računalo i pripremite otopinu bijelog octa i vode u jednakom omjeru. U otopinu uronite čistu krpu i dobro ocijedite. Pazite da tekućina ne dospije u dijelove računala koji se ne smiju smočiti. Krpom prebrišite miš i tipkovnicu, a za prostor između tipki, ako ih ne možete ili ne želite skidati, koristite blazinice.

2. Očistite odvode i uklonite neugodne mirise

Najučinkovitija kombinacija za uklanjanje neugodnih mirisa jest bijeli ocat i soda bikarbona. Osim što je cjenovno povoljnija varijanta, ova je otopina i ekološki prihvatljivija od mnogih industrijskih proizvoda za istu namjenu. Pripremite lijevak i otopinu koju ste napravili miješajući pola čaše sode bikarbone i čašu octa. Ulijte u odvod i pričekajte da pjena splasne. Zatim u odvod ulijte vruću vodu. Pričekajte pet minuta, a zatim ulije hladnu vodu da se dodatno ispere. Uz to što će pomoći u odštopavanju odvoda, ova otopina octa i sode uklonit će i neugodne mirise koji nastaju djelovanjem bakterija.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

3. Uklonite mrlje od voska s namještaja

Svijeće su odličan izbor ako želite stvoriti romantičnu atmosferu. Ali ako vam je vosak kapnuo na namještaj, vjerojatno niste najsretniji. Ne brinite, omekšajte vosak sušilom za kosu, a zatim papirnatim ručnicima pokupite što više možete. Ostatak uklonite čistom krpom koju ste namočili u otopinu bijelog octa i vode u jednakom omjeru. Očišćenu površinu osušite suhom krpom.

4. Očistite stol od bijelih tragova od čaša

Ako niste ljubitelj podložaka za čaše ili vam se katkada dogodi da na vašem drvenom stolu ostanu neprivlačni bijeli okrugli tragovi, ne očajavajte. U jednakim omjerima pomiješajte bijeli ocat i maslinovo ulje. Izlijte tekućinu na čistu, mekanu krpu i prebrišite površinu.

Drugom, čistom i suhom krpom prebrišite očišćenu površinu da dobije sjaj. Ako su vam ostali tragovi na kožnom namještaju, uklonite ih tako da spužvu umočite u čisti bijeli ocat i istrljate površinu.

5. Očistite hladnjak

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ocat je čak učinkovitiji od sode bikarbone ako želite očistiti hladnjak iznutra i izvana. Pomiješajte jednaku količinu bijelog octa i vode. Očistite cijelu unutrašnjost hladnjaka i ne zaboravite "zidove". Kutije s povrćem i voćem očistite čistim bijelim octom. Kada ste očistili hladnjak, stavite negdje otvorenu kutiju sa sodom bikarbonom kako bi miris svježine dulje ostao prisutan.

6. Očistite perilicu posuđa

Na dno perilice posuđa izlijte čašu bijelog octa ili ga stavite u posudu na gornji dio perilice. Perilicu uključite da odradi cijeli ciklus pranja bez posuđa i deterdženta. Na ovaj način perite svoju perilicu posuđa jednom mjesečno ili češće ako živite u području gdje je voda s više kamenca.

7. Uklonite mirise od kuhanja hrane iz kuhinje

Ako ste pripremali ribu ili neka jela koja ostavljaju intenzivnije mirise u kuhinji, riješite ih se uz pomoć octa. U lonac stavite pola čaše bijelog octa i jednu čašu vode. Stavite na štednjak i zakuhajte. Pustite da vrije sve dok gotovo sva tekućina ne ispari iz lonca.

8. Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje

Za staklene i plastične površine i predmete od nehrđajućeg čelika pomiješajte dvije trećine vode, jednu trećinu bijelog octa i dodajte nekoliko kapi tekućeg deterdženta za posuđe. Ulijte u bocu s raspršivačem.

9. Očistite mrlje od voća i povrća s ruku

Ako pripremate salatu od cikle ili pitu sa šumskim voćem, zasigurno će na vašim rukama ostati tragovi. Očistite ih bijelim octom.

10. Napravite balzam za kosu

Ako vam je kosa suha i oštećena, vratite joj sjaj s pomoću balzama koji možete sami napraviti. Pomiješajte 1 žličicu jabučnog octa sa 2 žlice maslinovog ulja i 3 bjelanjaka. Utrljajte smjesu u kosu i stavite preko nje plastičnu kapu za tuširanje. Ostavite da djeluje pola sata, a zatim kosu operite kao i obično.

>>Evo kako deterdžent za rublje možete napravi sami kod kuće

>>'Čudotvorna' soda bikarbona čisti, liječi... Evo 20 savjeta kako je koristiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije