Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Očajna mama: Dijete mi se umalo ugušilo u vlastitoj bljuvotini! Što da radim?

Ne ismijavajte dijete i ne potičite ga da pije jer je “frajer”
19. veljače 2014. u 13:48 26 komentara 23518 prikaza
opijanje, alkohol
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Ovaj vikend sin mi se umalo ugušio u vlastitoj bljuvotini. Pokušali smo pričati... kazne... zabrane, pa opet priče, ali tapkamo na mjestu. Bojim se kamo sve to vodi, ali ponekad više nemam snage, požalila se majka 15-godišnjeg dječaka koji je još prije nekoliko mjeseci bio krasan mladić.

No, sada je upao u loše društvo i redaju se kašnjenja kući i pijanke, a ona ne zna što bi učinila. Za pomoć se obratila psiholozima online savjetovališta koje je nedavno pokrenuto i to u sklopu projekta “Za odgovorno odrastanje mladih”.

povraćanje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

– Roditelji postavljaju mnogo pitanja o svojoj adolescentnoj djeci i alkoholu, obično o tome kako se postaviti u određenim situacijama ili što učiniti ako ono što su dosad pokušavali ne donosi uspjeh. Nažalost, često pomoć psihologa traže kada problemi već kulminiraju i kada je bitno teže riješiti situaciju – objasnila je Tanja Dejanović Šagadin, psihologinja i psihoterapeutkinja Psihološkog centra TESA koja je vrlo aktivna u online savjetovalištu.

Promišljeno roditeljstvo

Roditeljima preporučuje da se za savjet i pomoć obrate čim uoče promjene u djetetovu ponašanju, odnosno prije nego što dođe do problema. A problema ima! Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je 94 posto učenika i učenica barem jednom u životu pilo alkohol, a u posljednjih mjesec dana to je učinilo 85 posto školske djece.

– Nedavno je savjetovalište, u sklopu projekta “Za odgovorno odrastanje mladih”, dobilo upit roditelja u vezi s dopuštenjem za izlazak djeteta koje je tek počelo tražiti da se navečer sastaje s prijateljima. Roditelji su tražili savjet prije razgovora s djetetom, zanimalo ih je što je primjereno za dob njihova djeteta i što im mi, kao stručnjaci, možemo savjetovati s time u vezi. Ovakav pristup, rekla bih promišljeno roditeljstvo, otvoreno prema sugestijama, odličan je način za prevenciju svih nepoželjnih oblika ponašanja pa i zloporabe alkohola u mladih – smatra psihologinja dodajući da ipak ima i onih roditelja koji katkada puste da se sve takve situacije rješavaju same od sebe.

Opijanje, alkohol | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Na neka pitanja uopće ne pokušaju potražiti odgovore prije nego što nastane problematična situacija. Psiholozi TESE putem interneta savjetuju roditelje u savjetovalištu kako komunicirati s adolescentima, kako postaviti granice, kakve su kazne su primjerene te koji postupci nisu primjereni i što treba očekivati od adolescenata te kako što efikasnije i na korist djeteta preuzeti roditeljsku odgovornost, a što je odgovornost djeteta.

Za roditelje je bitno da zadrže jasne i čvrste granice

Alkohol je problematičan jer je se mladi s njim često susreću, a ne pomaže ni to što je još uvijek moguće kupiti alkoholno piće u trgovini ili naručiti pivo u nekom kafiću unatoč zakonskoj zabrani služenja i prodavanja alkohola mlađima od 18 godina.

Strah od kazne

Psihologinja Šagadin napominje kako je za roditelje bitno da zadrže jasne i čvrste granice te da jasno iznesu i obrazlože svojoj djeci ono što misle i traže.

– S druge strane, važno je biti i emocionalno dostupan roditelj kojega zanima kako se njegovo dijete osjeća i od kojeg dijete može tražiti pomoć, podršku i savjet bez straha od osuđivanja i pretjeranog kažnjavanja. Ono što je vrlo važno jest dopustiti djeci da preuzmu svoju odgovornost, a to znači da ih se ne štiti od posljedica njihova ponašanja u području njihove odgovornosti – zaključuje psihologinja.

>>Iza mladenačkog pijenja stoje neodgovorni roditelji

>>Je li alkoholizam nasljedan?

>>Maloljetnički alkoholizam raširen i zbog neznanja roditelja

Najčešća pitanja roditelja

Treba li dopustiti djetetu da pije za ručkom ili na obiteljskim feštama?

Istraživanja kazuju da djeca iz obitelji u kojima vlada nulta tolerancija prema pijenju rjeđe zlorabe alkohol u tinejdžerskoj dobi, ali i kao mlade odrasle osobe. Među studentima kojima roditelji nisu branili konzumaciju alkohola dok su bili adolescenti značajno je više opijanja od onih koji nisu smjeli piti

Što učiniti kad se dijete napije?

Važno je da se roditelji ne koriste izrazima tipa „Sada si frajer... Trgni jednu, sada si već veliki...“ te da ne potiču daljnje pijenje i da reagiraju na pijanstvo jasno pokazujući da to nije u redu. Neki roditelji prave se da ne primjećuju i ignoriraju opijanje djeteta (obično dok ne postane preozbiljno za ignoriranje), što nije dobro. Neki se šale na račun opijanja i ismijavaju dijete

Dijete je došlo pijano kući i nije mu dobro...

U situaciji kada adolescent dođe pijan kući, važno je pomoći mu tijekom tog neugodnog iskustva ako povraća ili mu se vrti.Nemojte tada razgovarati s djetetom već pričekajte sutra. Jasno izrecite svoj stav, što nam se u tome ne sviđa te zbog čega takvo ponašanje ne dolazi u obzir. U redu je prizvati i zakonska ograničenja

Dijete kasni kući, markira iz škole i ne sluša...

Roditelji koji bezuspješno ponavljaju svome djetetu da ne smije piti alkohol, da se mora do 23 sata vratiti kući i da mora ići u školu, a s druge strane opravdavaju izostanke i „pokrivaju“ svoje dijete pred razrednikom i školom ne čine uslugu djetetu. Na takav način roditelji sprečavaju dijete da se nauči odgovornosti

Kako se postaviti prema svome djetetu? Biti mu prijatelj ili “šef”?

Jasni zahtjevi, jasne granice, emocionalna podrška i roditelj koji je roditelj, a ne nužno prijatelj – ono je što je potrebno adolescentima u odrastanju. Cilj nije biti „cool“, fora ili prijatelj već roditelj koji je oslonac i koji usmjerava i postavlja nužne granice očekivanom eksperimentiranju adolescenta.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Za odgoj djeteta su isključivo odgovorni roditelji.I sam psihijatar kaže da mu dolaze kada je neprihvatljivo ponašanje djece uzelo previše maha.Dakle, i roditelji su davno ranije primjetili takva ponašanja, a nisu ništa poduzeli. Česti su izgovori da nemaju vremena za ... prikaži još!a vlastito dijete. Za što to imaju, a da je to važnije od vlastitog djeteta?

 • hordubal:

  1. ne daj mu lovu da kupuje cigarete i alkohol, ako ga se to već nije naučilo tijekom odrastanja 2. ako se pobljuva, zamotat ga u tome da odspava (naravno ne ga zaroniti u bljuvotinu da se udavi!), nakon toga ... prikaži još!oga će mu se zgaditi alkohol da ga više neće piti, djeluje ružno ali djeluje, najgore je ignorirati problem, teško da će sam nestati

 • Avatar NJ Gladiators SC
  NJ Gladiators SC:

  Ma udri......kakvi bozji psijihatri i gluposti....zatvori ga u sobu..skola-doma pa da vidis.....roditelji ne smije biti prijatelj...