Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gladovanje ne pomaže

Novo istraživanje: Post ne pridonosi mršavljenju, a najučinkovitija dijeta je brojanje kalorija

Shutterstock
19.01.2023.
u 14:30

Naši nalazi kažu da post nije učinkovit kao dugotrajna strategija mršavljenja, rekli su istraživači nakon provedenog istraživanja u kojem je sudjelovalo 550 odraslih ljudi.

Ako ste do sada u namjeri da smršavite povremeno postili, možda biste trebali isprobati neku drugu dijetu jer nova studija objavljena ovog tjedna u Journal of the American Heart Association kaže da povremeni post ne pomaže da se izgubi na težini; te da je najučinkovitiji način za skidanje neželjenih kilograma brojanje kalotija.

Iako je povremeni post zadnjih godina postao jedan od najpopularnijih trendova u prehrani, istraživači kažu da sumnjaju u njegove dobrobiti i utjecaj posta na kilažu.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

 "Naši nalazi kažu da post nije učinkovit kao dugotrajna strategija mršavljenja", rekli su nakon provedenog istraživanja u kojem je sudjelovalo 550 odraslih ljudi čije su težina i prehrambene navike praćene tijekom šest mjeseci.

U prosjeku su sudionici bili stari 51 godinu i fakultetski obrazovani, a većina od ukopnog broja sudionika bila je pretila, dok je njih 138 bilo zdrave tjelesne težine.

Nakon analize podataka istraživači su, kažu, pronašli povezanost između konzumiranja češćih i većih obroka i povećanja tjelesne težine, što ukazuje da je glavni pokretač debljanja ukupni unos kalorija.

Isto tako, otkrili su da su oni koji su doručkovali imali manju vjerojatnost da nagomilaju višak kilograma, što nije u skladu povremenim postom koji predlaže da se jede samo između podneva i 20 sati.

"Režim vremenski ograničene prehrane nije bio koristan u pogledu smanjenja tjelesne težine, tjelesne masnoće ili metaboličkih čimbenika rizika", napisali su autori studije.

Ipak, nisu svi stručnjaci u tome složni pa profesor Tim Spector s King's Collegea u Londonu brojanje kalorija opisuje kao 'potpunu besmislicu'.

“Nikada nije bilo dugoročne studije koja bi pokazala da je brojanje kalorija učinkovit način mršavljenja i održavanja težine", izjavio je, no većina se dijetetičara slaže s nalazima ove nove studije, prenosi NY Post

 Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije