Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrde stručnjaci

Novo istraživanje: Koronavirus mogao bi uzrokovati probleme s erekcijom i šest mjeseci nakon oboljenja

shutterstock
13.05.2021.
u 21:49

Istraživanje u Italiji prošlog mjeseca pokazalo je da bi se to moglo dogoditi svakom trećem muškarcu koji dobije virus. Znanstvenici u Rimu pitali su 100 muškaraca koji su se oporavili od koronavirusa, prosječne starosti 33 godine, pate li od manjka uzbuđenja.

Prema novom istraživanju, koronavirus može uzrokovati erektilnu disfunkciju (ED) nekoliko mjeseci nakon što se muškarac oporavio od bolesti, kako piše Daily Mail. Znanstvenici sa Sveučilišta Miami skenirali su tkivo penisa dvoje oporavljenih bolesnika u dobi od 65 i 71 godine koji su se borili s postizanjem erekcije. Utvrdili su da se virus zadržao kod njih više od šest mjeseci nakon što su bili bolesni.

Jedan od muškaraca bio je teško bolestan i primljen u bolnicu, dok je drugi imao blagu verziju bolesti, što sugerira da bilo tko tko je zaražen može biti u opasnosti. Stručnjaci koji nisu sudjelovali u studiji rekli su da je to prvi dokaz da je koronavirus pronađen u penisu. 

Muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju dvostruko veći rizik da će patiti i od ovih problema:

1/1

Poznato je da virus može oštetiti krvne žile i unutarnje organe, a ovo istraživanje sugerira da može blokirati protok krvi u genitalijama, što otežava seks. To može učiniti pokretanjem oteklina i disfunkcije u oblogama krvnih žila koje prolaze tijelom i ulaze u penis.

Liječnik Ranjith Ramasamy, koji je proveo malu studiju, rekao je: - Otkrili smo da su muškarci koji se prethodno nisu žalili na erektilnu disfunkciju razvili prilično ozbiljnu erektilnu disfunkciju nakon infekcije koronavirusom. To sugerira da muškarci koji obole od koronavirusa trebaju biti svjesni da ED može biti štetni učinak virusa.

Studija je bila premala da bi dokazala konačnu vezu između koronavirusa i erektilne disfunkcije, jer je obuhvatila samo dva muškarca. Odnosno, nije sigurno dolazi li do problema s erekcijom svaki put kada netko oboli od koronavirusa. Također još nije poznato je li problem uzrokovao koronavirus koji je bio u penisu ili je to bila nuspojava oštećenja negdje drugdje u tijelu.

Oboje kandidata bilo je u srednjoj životnoj dobi, a jedan je imao visoki krvni tlak i bolesti srca, što povećava rizik od problema s erekcijom. Prije obolijevanja od koronavirusa nisu imali erektilnu disfunkciju.

No, njihovi su testovi uspoređivani s uzorcima dvojice drugih muškaraca koji su imali ED, ali nisu bili zaraženi virusom. Razine enzima koji sudjeluju u pokretanju erekcije bile su niže u bolesnika s koronavirusom.

U kojoj europskoj zemlji žive muškarci s najduljim penisom? Ovo bi vas moglo iznenaditi:

1/5

Profesor Allan Pacey, stručnjak za plodnost sa Sveučilišta Sheffield, rekao je da je studija prvi put pronašla virus u penisu.

- Mnogo se raspravljalo može li koronavirus utjecati na različite aspekte muškog reproduktivnog sustava, uključujući erektilno tkivo penisa. Prošlog mjeseca mala studija iz Italije pokazala je da su muškarci koji se oporavljaju od koronavirusa šest puta vjerojatnije patili od erektilne disfunkcije. Ova studija sada pruža prve dokaze da se virus može naći u penisu, iako samo kod dva muškarca - objasnio je Pacey.

Studija u Miamiju nije prva koja je uspostavila vezu između koronavirusa i erektilne disfunkcije. No, u priopćenju za medije u kojem se opisuju nalazi, tvrde da je "prvo koje je pokazalo da je koronavirus prisutan u tkivu penisa dugo nakon oporavka".

Istraživanje u Italiji prošlog mjeseca pokazalo je da bi se to moglo dogoditi svakom trećem muškarcu koji dobije virus. Znanstvenici u Rimu pitali su 100 muškaraca koji su se oporavili od koronavirusa, prosječne starosti 33 godine, pate li od manjka uzbuđenja. Čak 28 posto je reklo da. Za usporedbu, stopa onih koji nisu zaraženi virusom bila je devet posto.

Znanstvenici su sugerirali da bi vezanje virusa na ACE-2 receptore, koji su prisutni u testisima, kao i u plućima, moglo dovesti do ED.

- Jedan od načina na koji virus ulazi u tijelo je vezivanjem proteina za receptor koji se nalazi u prilično visokim koncentracijama ne samo u plućima, već i u reproduktivnim organima. Kad se Covid veže na ove receptore, oni više ne mogu obavljati svoju normalnu funkciju - rekla je dr. Channa Jayasena, savjetnica za reproduktivnu endokrinologiju.

Stručnjaci su također ukazali na upalu koja ograničava protok krvi kao još jedan mogući uzrok i na smanjenje razine testosterona u onih koji se oporavljaju od infekcije.

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci:

Komentara 1

SO
Sir Oliver
22:20 13.05.2021.

Bez brige Večernji, ovi koji se sada rado cijepe ionako nemaju problema sa erekcijom, naime uglavnom su to oni starosti izmedju 70 i 700 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije