Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezno

Nova ovisnost! Znate li što je tenoreksija?

solarij (1)
Foto: Thinkstock
13.08.2014.
u 12:20

Znate li što je tenoreksija? I zašto je izlaganje ''umjetnom suncu'' toliko opasno? Vrijeme je da obnovite znanje o ovoj temi...

Znate li što je tenoreksija? I zašto je izlaganje ''umjetnom suncu'' toliko opasno? Vrijeme je da obnovite znanje o ovoj temi. Upravo u ovom periodu godine posjećenost solariju je najveća pa znanstvenici ponovo upozoravaju na štetnost UV-zraka i apeliraju da izbjegavate ovakav oblik sunčanja. Nažalost, mnogi ne shvaćaju ova upozorenja ozbiljno, iako se sada vjeruje da, uz ostale štetne efekte, solarij može stvoriti i određen oblik ovisnosti.

Jedna studija uvela je termin tenoreksija, koji se odnosi na poremećaj kod ljudi koji prečesto odlaze u solarij i imaju neprirodno taman ten. Oni posjećuju solarij tri-četiri puta tjedno i imaju ''krize'' ako ne dobiju svoju dozu UV-zraka. Budući da izaziva veliki broj bolesti, uključujući i rak kože, sunčanje u solariju smatra se najnovijim narkotikom koji je posebno rasprostranjen među tinejdžerima.''Tenoreksičari'' smatraju da izgledaju lijepo, ali svi oni koji vole prirodan i zdrav izgled kože – teško bi se složili s njima.

>>Dadilja ostavila dvoje male djece u autu na vrućini i otišla na solarij

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije