Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Liječenje pretilosti u Hrvatskoj: Nova kirurška metoda prepolavlja kilograme

Hrana zaobilazi prvih 180–200 cm tankog crijeva. Zato pacijent doživotno mora uzimati nadomjestke prehrani kao što su vitamini i minerali
03. lipnja 2014. u 14:40 5 komentara 13099 prikaza
debljina
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/4

Odstranjivanjem dijela želuca gdje se stvara takozvani hormon gladi i spajanjem tankog crijeva na bataljak želuca liječnici zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice uspješno liječe debljinu.

Riječ je o kombiniranom restriktivnom i malapsorptivnom zahvatu, koji je nova metoda i kojom su dosad uspješno operirali petnaestak pretilih pacijenata.

Među njima su i oni koji su, osim velikog gubitka kilograma, uspjeli poboljšati i stanje kroničnih bolesti poput dijabetesa ili povišenog krvnog tlaka. Konkretan je primjer operirani pacijent koji nakon zahvata više nije trebao inzulin već mu je za dijabetes od kojeg boluje postala dovoljna dijabetička prehrana uz terapiju tabletama.

Prvi uvjet motivacija

Dakle, nakon zahvata hrana zaobilazi prvih 180 – 200 cm tankog crijeva te se ne može apsorbirati.

operacija | Autor : VL Foto: VL

Ta se dužina može i mijenjati u slučaju da se primijeti da pacijent sporo gubi kilograme ili pak prebrzo. Liječničkim rječnikom rečeno, riječ je o zahvatu naziva “mini gastric bypass s parcijalnom sleeve gastrektomijom”. Na jednom konkretnom primjeru nakon godinu dana od operacije pacijentica je sa 129 došla na 68 kilograma.

No, kako objašnjava dr. Tihomir Grgić koji ovaj zahvat obavlja, kandidati prije operacije moraju proći niz zahtjevnih pretraga i procjena. Pušači su isključeni u startu zbog niza mogućih komplikacija, ističe dr. Grgić .

– Prije operacije mora se proći niz pretraga, pulmologa, gastroenterologa, ali i detaljna psihološka procjena. Tek se potom dolazi u ambulantu za barijatrijsku kirurgiju i pacijenti moraju pokazati motivaciju za gubitak kilograma. Stoga je prvi uvjet da pokažu motivaciju taj da izgube sedam do deset posto viška kilograma prije zahvata – objašnjava dr. Grgić.

umirovljenici 20. u Europskoj uniji Životni vijek - Koliko dugo žive Hrvati trbuh btika za zdravlje Škembica? 7 loših navika zbog kojih se ne možete riješiti sala s trbuha

Prvih šest tjedana nakon operacije pacijenti su na isključivo tekućoj hrani, a potom slijedi uvođenje kašaste hrane. Taj dio traje također oko šest tjedana nakon kojih se može, objašnjava dr. Grgić, početi uvoditi normalna hrana. Ali u manjim količinama i obvezno raspodijeljena na pet obroka dnevno.

Zabranjeni su suhomesnati proizvodi i alkohol te slatkiši. S obzirom na to da se zbog skraćivanja tankog crijeva ne apsorbiraju uneseni vitamini i minerali, operirani pacijenti moraju ostatak života uzimati takve nadomjestke prehrani.

Češće se odlučuju žene

Kako ističe dr. Grgić, riječ je o kompletnoj promjeni načina života na koju pacijenti moraju biti spremni. Rezultati su sjajni, no nužno ih je odgovornim ponašanjem zadržati, što zasigurno nije lako. Na zahvat, koji se inače obavlja laparoskopski te u prosjeku traje oko dva sata, češće se odlučuju žene.

A debljina je u Hrvatskoj postala javnozdravstveni problem jer, prema procjenama, 25 posto muškaraca i 23 posto žena ima indeks tjelesne mase veći od 30 kg/m², upozorava dr. Grgić.

Optimalan indeks tjelesne mase 18,5 – 24,9

Prema standardu Svjetske zdravstvene organizacije, optimalan indeks tjelesne mase je od 18,5 do 24,9 kg/ m². Taj indeks pokazuje stupanj uhranjenosti i rezultat je omjera težine i visine te je najjednostavniji pokazatelj viška kilograma. Mora se istaknuti kako nije riječ o savršenom izračunu jer je više kilograma moguće i, primjerice, u mišićavijih osoba koje imaju malo masnog tkiva, dok im indeks tjelesne mase može biti viši od optimalnog.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar tajar
  tajar:

  Kad bi ljudi umjerenije jeli, čak i nekvalitetniju hranu, ne bi imali problema s pretilošću!

 • Avatar dvorska.ludolina
  dvorska.ludolina:

  kak je to novo kad prof. Bešlin to radi već godinama i to više nego uspješno

 • mastermind:

  Ma ovo je užas. Treba samo jesti manje a zdravije obroke i više se kretati i vježbati.