Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Normalno je da se ljudi osjećaju uznemireno, a one sklonije depresiji, pozivamo da nam se jave

DPP u suradnji s Večernjim listom svakodnevno dijeli savjete kako pomoći sebi, ali i drugima u teškoj situaciji koja nas je sve zahvatila.
19. ožujka 2020. u 15:00 2 komentara 2262 prikaza

Martina Čarija, prof. psih. iz Društva za psihološku pomoć u svojem gostovanju u Večernjem listu otkrila je kako pomoći sebi, ali i drugima tijekom samoizolacije.

Ono što naglašava je održavanje kontakta. Dakle, poruke, pozivi i druženje putem videopoziva. "Neka svatko u svojoj kući pročita istu knjigu, a onda uz kavu putem videopoziva izmjenite dojmove." Isto vrijedi za filmove koje možete čak i zajedno gledati na isti način. Važno je poslati poruku ljudima kako bi znali da nisu sami, da nisu jedini u ovome i podijeliti vlastite osjećaje. 

Ono što se prije nije preporučalo, a tu se misli na komuniciranje putem mobitela i društvenih mreža, sada je obrnuto i treba to razvijati. 

Ovdje možete poslušati njezine savjete:

DPP svakog dana pruža korisnicima online savjetovanje, svima onima koji su iznimno uznemireni, ali i onima koji su skloniji depresiji i lošem raspoloženju, pa se sada to posebno javlja. "To su normalne reakcije, ali pozivamo takve ljude da nam se jave", kaže Martina i nastavlja sa savjetima: "Bilo bi dobro, iako je to teško, da smanjite praćenje vijesti ako vas uznemiruju. Pratite ih dva puta dnevno da budete informirani, a ostatak vremena radite nešto što vas ispunjava, umiruje, hrani dušu."

"Nikada nismo bili u takvoj situaciji u kojoj možemo zaštititi sebe i druge ostajanjem kod kuće i praktički ne radeći ništa, ali treba tog osjećaja biti svjestan. Za sve one koji su kod kuće i imaju slobodno vrijeme savjetujemo da daju danu strukturu."

Isplanirajte dan od početka do kraja, rasporedite stvari koje volite. Ujutro sat vremena odvojite za pijenje kave, zatim čitajte knjigu, gledajte film, neki online tečaj... Popodne također neka bude isplanirano.

Društvo za psihološku pomoć možete nazvati na broj 095 580 0322, a prva osoba koja vam se javi zakazat će vam termin za savjetovanje. Preporuča se to putem videopoziva (Whatsapp, Skype, Viber ili Facebook), a ako baš nemate niti jednu od tih opcija onda preporučaju telefonsko savjetovanje. U slučaju da znate nekoga tko se osjeća iznimno loše, tko ne jede, ne spava zbog cijele situacije preporuka je nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, na broj 01/2376-470.

Treba ih informirati Hrvatsko Društvo za psihološku pomoć objavilo kako djeci objasniti epidemiju Ilustracija BEZ SELEKCIJE Facebook i ostale društvene mreže masovno brišu objave vezane uz koronavirus, i potpuno benigne Motivirajuća poruka Učitelj napisao priču da ohrabri najmlađe oko koronavirusa: 'Ostanite hrabri i pozitivni'
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Kokoiduhovi:

    Da, možete se družiti, ako i oni nemaju koronu, ako nisu u zadnjih par dana bili u kontaktu s nekim zaraženim...ako...ako pa se ti druži ali samo pri razmaku od 1,5 -2 metra između osoba

  • Zekonja:

    A mozete se normalno druziti s ljudima kao i dosada, pogotovo ako jos niste dobili tu modernu gripu.