Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju

Nokti vam mogu otkriti puno o vašem zdravlju – evo kakve se sve promjene javljaju i što znače

nokti
Shutterstock
30.08.2021.
u 07:00

Ako ne možete unijeti dovoljno ovih vitamina i minerala putem hrane, potražite ih u obliku tableta ili praška u ljekarni ili drogeriji.

Nokti puno mogu reći o vašem zdravlju, posebice o tome koji vam vitamini i minerali nedostaju u organizmu. Najčešća promjena koja se javi na noktima bijele su mrljice – stručno nazvane leukonihija, koje nisu ozbiljan poremećaj, ali bilo bi dobro da ih sanirate.

Najčešće se javljaju zbog oštećenja nokta, čak i nekih manjih koje možda niste primijetili. Osim toga, pojave se kada osobi nedostaje cinka. 

Ako su se pojavile bijele trake preko cijele površine nokta, to može ukazivati na trovanje organizma arsenom ili talijem, pa svakako treba posjetiti liječnika, kao i kada cijeli nokat poprimi bijelu boju – možda imate srčanu bolest ili dijabetes. 

Osim crtica i točkica, na noktima se mogu pojaviti i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme s probavom, nedostatak vitamina B12  i željeza – ovo se često događa kod vegana.

Ako se stalno javljaju zanoktice, znači da vam nedostaje proteina, vitamina C i folne kiseline, a ako su nokti krhki i pucaju, pojačajte unos vitamina A i željeza.

U Hrvatskoj sve manje sklapanja brakova: "Ljudi sve kasnije dobivaju stabilno zaposlenje, pa nemaju neke temelje za stabilan život"

Blijedi nokti pokazuju da je cirkulacija slaba, a moguće je i da se radi o anemiji i niskoj razini energije u jetri i bubrezima. S druge strane, ako se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, vjerojatno vam se krv zaustavlja od prekomjerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo trebate mijenjati prehranu, a onda tek od prijeći na njegu. Za nokte je dobar kalcij, želatina i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izliječiti vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C dobri su protiv zanoktica i listanja noktiju.

Ako ne možete unijeti dovoljno ovih vitamina i minerala putem hrane, potražite ih u obliku tableta ili praška u ljekarni ili drogeriji, prenosi Mirror.

Lak vam se brzo ljušti s noktiju? Isprobajte ovaj genijalan trik

nokti
1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije