Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Nivea nastavlja suradnju na projektu 'Neka odrastanje bude dječja igra'

Pripovijedanje je aktivnost koja potiče djecu na razmišljanje, upoznaje ih sa svijetom oko njih, pomaže im u učenju slova i brojki te razvija socijalno-kognitivne vještine.
20. rujna 2017. u 09:57 0 komentara 135 prikaza
Zijah Sokolović, Bajkaonica
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/5

Nivea je predstavila ovogodišnji projekt društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" koji provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske te glavnu ovogodišnju temu - pripovijedanje.

škola Problemi djece Zabrinjavajuće: Školarci se ozljeđuju zbog pritiska

O važnosti pripovijedanja pričao je poznati glumac i pripovjedač Zijah Sokolović u posebno osmišljenom kutiću Bajkaonici. "Pripovijedanje je važan dio odrastanja svakog djeteta. Drago mi je što mogu podržati ovaj projekt jer sam svjestan važnosti pripovijedanja u svakodnevnom životu, a posebno me veseli što će djeca u posebno osmišljenim kutićima Bajkaonicama uz pomoć volontera Društava moći i sama sudjelovati u ovom svijetu priča", rekao je Zijah Sokolović.

Pripovijedanje je aktivnost koja potiče djecu na razmišljanje, upoznaje ih sa svijetom oko njih, pomaže im u učenju slova i brojki te razvija socijalno-kognitivne vještine. Kako pripovijedanja nema bez pripovjedača, ovogodišnjim projektom omogućena je edukacija 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca.

Oni su kroz dva programa usvojili znanja i vještine pripovijedanja koje će provoditi u svom svakodnevnom radu s djecom. Uz edukacije, Društva su dobila potrebnu opremu za provođenje tih aktivnosti, a posebno osmišljeni kutak za pripovijedanje nazvan je Bajkaonica. Dizajn je osmislila dizajnerica i kostimografkinja Goranka Vlahović iz studija Pleat pls. Sastoji se od nekoliko ključnih elemenata - stolca, tepiha, lampe, vizuala projekta, posebne opreme za pripovjedača i dodatnog rekvizita Pu(T)ne torbe priča dizajnerice Tee Janković te šarenih jastučića za djecu.

aplikacije U KORAK S TEHNOLOGIJOM Ne dozvolite da vam dijete uzaludno gleda u ekran: Ove aplikacije dobre su za učenje i kreativnost

Posebnog ovog kutka je u njegovoj mobilnosti, što omogućava Društvima naša Djeca Hrvatske da program pripovijedanja provode u svojim lokalnim zajednicama izvan matičnog Društva (u vrtićima, školama, knjižnicama, bolnicama). U sklopu projekta pokrenut je kreativni nagradni natječaj na https://www.nivea.hr/nivea- noviteti/bajkaonica. Na tom natječaju predstavljeno je 15 priča koje su nastale u sklopu prvih Bajkaonica, a održali su ih vrijedni volonteri koji su prošli edukacije. Potrošači svojim glasovima odlučuju koja priča je najbolja, a upravo nju će u obliku slikovnice ilustrirati poznata dječja ilustratorica Ivana Guljašević.

Osim natječaja u studenom će se održati NIVEA mjesec pripovijedanja s nizom besplatnim Bajkaonica diljem Hrvatske. Kao poseban doprinos društvu i obiteljima diljem Hrvatske, u sklopu projekta pokrenut će se proces verifikacije programa pripovijedanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te izdati priručnik za voditelje Bajkaonice. Verifikacija podrazumijeva dugoročnu održivost programa koji se može razvijati i provoditi na području cijele Hrvatske, uključujući škole i vrtiće te daljnje ulaganje sredstava kroz projekte Ministarstva obrazovanja.

Projekt "Neka odrastanje bude dječja igra" nastavlja se četvrtu godinu zaredom, a ove godine NIVEA je donirala 150.000,00 kuna Savezu društava Naša djeca Hrvatske za raznovrsne programe, aktivnosti i edukacije koje uključuju rad s djecom na temu pripovijedanje te opremanje prostora u kojima će se te aktivnosti provoditi. 

Mali Iračani na ljetovanju u Novom Vinodolskom Mali Iračani 'Pogledajte tu djecu koja inače teško hodaju, a sada plešu poput leptirića' Mito i korupcija Milan A. Račić Djeca se bore za pravdu, odrasli samo pričaju o njoj Djeca u vrtiću ne znaju što je uzrok Trećina djece pati od ovog problema
Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.