Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesanica

Nije trudnoća svakoj ženi blaženo stanje: Ovo su najčešće trudničke tegobe

trudnoća, trudnica
Foto: Thinkstock
06.03.2014.
u 10:50

Neke trudnice lošije spavaju još od početka trudnoće, a u posljednjim tjednima skoro svaka žena se žali na ovaj problem.

Trudnoća je, kaže se, blaženo stanje. Ali nije blaženo baš za svaku ženu.

Donosimo vam pregled najčešćih trudničkih tegoba. Pripremite se na vrijeme.

KRVARENJE I OTOK DESNI

Od sredine pa sve do kraja trudnoće mogu se javiti bol i krvarenje desni prilikom pranja zuba.

To se događa zbog povećanja volumena tekućine u organizmu i utjecaja hormona.

RANE KONTRAKCIJE

Već od trećeg mjeseca trudnoće možete osjetiti u donjem dijelu trbuha bol nalik menstrualnom ili onom koji nastaje pri kašljanju i nagloj promjeni položaja tijela. Riječ je o kontrakcijama koje se mogu javiti tijekom trudnoće pošto se mišići materice od kraja trećeg mjeseca sve više istežu.

GRČEVI U NOGAMA

Grčevi se najčešće javljaju noću, a zahvaćaju listove i stopala. Uzrok ove pojave je nedostatak kalcija ili pritisak uvećane maternice na živce nogu

NESANICA

Neke trudnice lošije spavaju još od početka trudnoće, a u posljednjim tjednima skoro svaka žena se žali na ovaj problem. Najčešći uzroci nesanice na početku trudnoće su mučnina i potreba za čestim mokrenjem, a na kraju grčevi u nogama i vrućica.

GLAVOBOLJE

One se mogu javiti tijekom čitave trudnoće i, pored mučnine, predstavljaju najneugodniju tegobu. Uzroci mogu biti premor, napetost, navikavanje organizma na novo stanje, ali i slabljenje vida i povišeni krvni pritisak

OTICANJE

Hormoni u trudnoći usporavaju izlučivanje tekućine iz tijela, pa se ona nagomilava u tkivima. Oticanje nogu najčešće se javlja krajem dana, dok ruke obično otiču ujutro.

>>Nije znala da je trudna: Otišla na WC pa rodila dječaka

>>Muškarci, evo zašto ne smijete predugo čekati na očinstvo

Komentara 1

PA
pancake
16:19 07.03.2014.

o da, oticanje, i te kako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije