Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao

Nije riječ o začinu: Ako želite da vaša hrana ima bolji okus napravite ovu stvar!

Shutterstock
08.03.2024.
u 08:00

Radi se o nečemu sasvim iznenađujućem

Kako se pobrinuti da je jelo odmah boljeg okusa? Vjerojatno ste sada pomislili na razne začine, posebne načine spravljanja ili neki tajni sastojak. Ali zapravo se radi o nečemu drugome. O jednoj stvari koja ne traje duže od sekunde i nema veze sa samim jelom. Ovaj trik je čak i znanstveno dokazan, piše Max Healthcare

Možda vam to sada zvuči smiješno, ali sjedimo li dok jedemo ili ne ima značajan utjecaj na našu percepciju okusa, odnosno čini veliku razliku. Znanstvenici sa Sveučilišta South Florida proučavali su za potrebe jednog istraživanja, objavljenom u Journal of Consumer Research, ima li držanje tijela nekakvog utjecaja na to kako percipiramo okus namirnica.

VEZANI ČLANCI:

Rezultati su pokazali sljedeće: jelo je ukusnije ako sjedimo. Znanstvenici su istraživali kako se takozvani vestibularni sustav - koji regulira prostornu orijentaciju, ravnotežu i naše držanje – ponaša u različitim pozicijama prema senzornom sustavu za okus. Rezultati su pokazali da se u stojećem položaju povećava izlučivanje hormona stresa kortizola – koji smanjuje osjet okusnih pupoljaka.

Zašto stajanje ometa okusne pupoljke? Objašnjenje znanosti: u stojećem položaju nam sila teže vuče krv prema donjim dijelovima tijela. Zbog toga srce mora snažnije pumpati kako bi gornje dijelove tijela, a osobito srce i mozak, opskrbilo krvlju. Srčana frekvencija se ubrza te se aktivira takozvana os hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda. Rezultat: povišena koncentracija hormona stresa kortizola. Ta lančana reakcija blokira naše senzore okusa.

Dakle, najbolje je uvijek jesti sjedeći, tako će jelo odmah biti ukusnije. S druge strane, ovaj trik možete iskoristiti kad morate konzumirati nešto što vam i nije baš toliko ukusno (npr. neki bljutavi lijek) – jednostavno ostanite stajati kako bi se smanjila percepcija okusa.

Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije