Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti dermatologa

Nezgode na plaži: Što kad stanete na ježa ili vas opeče meduza?

Garden Festival, plaža, ljeto (1)
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.08.2013.
u 17:00

Morski ježevi znak su čistoće mora, ali postane vrlo neugodno ako slučajno prilikom ulaska u more bosom nogom stanete na jednog od njih.

Predugo ste se ostali sunčati? Stali ste na ježa ili vas se prilikom kupanja opekla meduza? Obratili smo se dermatologinji, dr. Jeleni Jakić iz poliklinike Provena te vam donosimo savjete za prvu pomoć za neke od najčešćih ljetnih nezgoda koje vas mogu zateći ili nastati kao posljedica kupanja, sunčanja odnosno boravka na plaži.

1. Stali ste na ježa

Morski ježevi znak su čistoće mora, ali postane vrlo neugodno ako slučajno prilikom ulaska u more bosom nogom stanete na jednog od njih.

- Veliki problem su iglice ježa koje ostanu duboko ispod kože. Ako se nazire na mjestu uboda crna točkica svakako bi bilo dobro sterilnom iglicom napraviti otvor i izvući je van. Svakako mjesto treba sterilizirati alkoholom ili drugim dezinfekcijskim sredstvom. Ukoliko iglica zaostane u dubini ona može izazvati infekciju mekih tkiva pa ako niste sami u mogućnosti napraviti zahvat javite se liječniku u hitnu medicinsku pomoć- kaže dr. Jakić.

2. Opekla vas je meduza

Kupate se u moru i iznenada dobijete osjećaj da vas negdje na koži jako peče? Najvjerojatnije vas je opekla meduza. Većina meduza ima lovke na kojima se nalaze žarne stanice koje im služe za lov i obranu. Žarne stanice luče otrov, pa u dodiru s kožom izazivaju opeklinu, crvenilo pa čak i mjehuriće na površini kože.

- Meduzu s mjesta gdje je 'poljubila' kožu treba brzo stresti. Izađite iz vode i morskom vodom duže vrijeme ispirite mjesto koje peče i vrlo brzo postaje crveno kako biste maknuli ostatke meduze iz kože. Inače se također savjetuje staviti ocat ili limunov sok. Na mjesto opekline se stavlja gel za opekline koji možete kupiti u slobodnoj prodaji ili eventualno kombinacija lijekova koje vam liječnik izda na recept. Zaštitite to mjesto od sunca i prvi dan stavljajte hladne obloge- kaže dr. Jakić.

3. Niste pazili i zaštitili se te ste dobili opekline od sunca

Opekline od sunca nastaju postupno i vrlo često ih se primjeti naknadno. Tada se javlja crvenilo na koži te se javi bol i osjećaj pečenja.

- Ukoliko se radi o manjim površinama tijela savjetuju se hladni oblozi fiziološke otopine i krema ili gel za opekline. Ukoliko nemate nikakvu kremu radije stavite neutralnu kremu za njegu kože kako bi se zaštitila koža od dubljih oštećenja i u konačnici imali što manju eksfolijaciju. Ako su površine velike, jako crvene, imate tresavicu svakako popijte antipiretike ( paracetamol ili aspirin ), pijte što više tekućine kako ne bi dehidrirali. Eventualno se obratite liječniku kako biste dobili protuupalne kreme – objašnjava dr. Jakić.

4. Ubola vas je osa ili pčela

Na plaži vrlo često ima osa i pčela te može dogoditi da vas one ubodu. Ubadaju žalcem te ispuštaju otrov.

-  Savjetuje se mjesto uboda ohladiti i aplicirati kremu s antihistaminikom ili protuupalnu kremu. Ukoliko se radi o osobi koja je inače preosjetljiva u smislu čestih alergijskih reakcija ili ako tko uoči da se javlja jaki otok na mjestu uboda te eventualno slabost i vrtoglavica javiti se odmah u hitnu medicinsku pomoć radi moguće anafilaktičke reakcije- kaže dr. Jakić. 

>> Pripremite se za sunce! Savjetujemo kako zaštititi tijelo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije