Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava doza

Nedostatak vitamina B djeluje loše na kosu, kožu...

'vitamini1_nnn_ned_020709'
'Photoshop'
26.12.2010.
u 09:30

Simptomi manjka vitamina B3 uključuju loš izgled kože, oticanje i upalu desni, jezika i nosne šupljine. Osobe koje nedovoljno unose ovaj vitamin često pate od dermatitisa

Vegani i vegetarijanci koji ne paze na nadoknadu hranjivih sastojaka, te osobe koje žive u siromašnim uvjetima i rijetko konzumiraju meso ili ribu pate od nedostatka vitamina B3.
B3 ili nijacin, vitamin je B kompleksa čija je uloga pretvaranje složenih ugljikohidrata u krvni šećer glukozu. Pomaže i u metabolizmu masnoća i proteina u energiju.

A budući da je B3 važan za procese stvaranja energije u našem organizmu, najjasniji simptom njegovog nedostatka je mišićni umor i osjećaj općeg umora. Nijacin energijom opskrbljuje i mozak, pa njegovim nedostatkom dolazi i do simptoma povezanih s oslabljenim mentalnim funkcioniranjem: gubitkom pamćenja, teškom sposobnosti koncentracije, iritabilnosti i čestim promjenama raspoloženja. Nerijetko osoba ima oslabljeni apetit, što može dodatno pogoršati situaciju.

Dodatni simptomi manjka vitamina B3 uključuju loš izgled kože, oticanje i upalu desni, jezika i nosne šupljine. Osobe koje nedovoljno unose ovaj vitamin često pate od dermatitisa, a ozbiljni nedostatak može dovesti do stanja koje nazivamo pelagra. Njega karakterizira ozbiljan gubitak težine, dermatitis, proljev, depresija, senilnost te pojava bijelog, caklećeg jezika - piše Ordinacija.hr.

S obzirom da je ovaj vitamin topiv u vodi, naše ga tijelo ne može uskladištiti i tako koristiti po potrebi. Umjesto toga, moramo ga unositi svakodnevno. Bogati izvori nijacina su meso, riba, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, brokula, krumpir, grah, rajčica, soja itd.

Odlučite li se za vitaminski pripravak, ne uzimajte više od 18 miligrama dnevno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije