Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo doba

Naviknite se na digitalni toplomjer jer živin nestaje

toplomjer
Arhiva
Autor
Sonja Hoffman
15.03.2010.
u 13:59

Živini toplomjeri lako pucaju, a kuglice žive tada se rasprše i na sobnoj temperaturi isparavaju. Udisanjem kroz pluća ulaze u krvotok te dospijevaju do središnjega živčanog sustava. Simptomi su trovanja nesanica, gubitak pamćenja...

Toplomjeri i tlakomjeri sa živom odlaze u povijest. Naime, još u travnju 2009., sukladno Direktivi EU 2007/51/EC, koja je tada stupila na snagu, zabranjena je proizvodnja novih proizvoda koji sadrže živu.

Još ih ima na skladištu

– Unatoč zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju – objasnila je Adrijana Ilić Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove i medicinske proizvode. To, otkriva predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan, vrijedi i za prodaju živinih mjerača u ljekarnama.

– Veledrogerije koje te proizvode imaju na skladištu mogu ih distribuirati po ljekarnama, no kada se i posljednji živin toplomjer proda, novi se neće moći nabaviti – potvrdio je M. Portolan i dodao kako Komora nema podatke o tome koliko je tih proizvoda još ostalo na skladištu.

U bliskoj budućnosti temperaturu i tlak mjerit ćemo isključivo digitalnim mjeračima. Građani koji su usporedbom očitanja sa živinih i digitalnih toplomjera zapazili odstupanja u “izmjerenoj temperaturi” morat će se osloniti na nove digitalne vrijednosti.

– Svaki takav proizvod ima i upute za uporabu pa su moguća odstupanja izmjerene vrijednosti u njima navedena – objasnila je A. Ilić. Potrošači koji zapaze veća odstupanja mjerenja od propisanih, mogu se žaliti proizvođaču, koji je potom o žalbi dužan obavijestiti Agenciju. A. Ilić ističe da spomenuta odredba EU ne znači da su postojeći toplomjeri i tlakomjeri sa živom kojih još ima na hrvatskom tržištu štetni ili opasni za zdravlje korisnika.

Jeftiniji od digitalnih

U ljekarnama ističu da živinih toplomjera i tlakomjera još ima u skladištima. Nekoliko su desetaka kuna jeftiniji od digitalnih, a stoje između 14 i 18 kuna, no u budućnosti taj bi se omjer cijene mogao promijeniti!

– Takvi će se proizvodi moći na tržište stavljati samo ako su proglašeni antiknima ili imaju neku posebnu, ograničenu namjenu – otkrila je A. Ilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije