Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudesna vlakna

Najlonke slave 75. rođendan! U Hrvatsku su ih švercali iz Trsta

Najlonke
Foto: screenshot/youtube
1/7
17.02.2014.
u 09:52

Davne 1939. godine u SAD-u počinje komercijalna prodaja i proizvodnja najlonki u tvornici DuPont.

Kad danas na noge navučete najlonke jedino o čemu ćete razmišljati bit će, navjerojatnije, kako da ih ne zakačite noktom.

Riječ je o svakodnevnom odjevnom predmetu o kojem ne razmišljamo previše, osim ako nam u ključnom trenutku pukne očica. Zašto i bismo? Nadohvat su ruke, dolaze u svim bojama i veličinama a mogu se kupiti već za 10-ak kuna. Najlonke su jedan od najvažnijih modnih izuma, a mijenjale su povijest.

Danas slave svoj 75. rođendan. Davne 1939. godine u SAD-u počinje komercijalna prodaja i proizvodnja najlonki u tvornici DuPont.

Najlonke se izrađuju od takozvanog "čudotvornih vlakana" a svi su ih htjeli posjedovati. Izumio ih je dr. Wallace Carothers, a najlonke su bile izdržljive, jeftine i lagane.

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

Dotad su se žene 'mučile' s debelim čarapama načinjenima od vune i debljim materijala te od svile, a čim su najlonke dospjele na američko tržište, nastupila je prava pomama. U jednom danu planula su čak četiri milijuna komada. Kad je SAD ušao u Drugi svjetski rat, tvrtka DuPont počela je koristiti najlon u izradi padobrana i za druge potrebe vojske što je kod ženskog dijela populacije izazvalo prosvjede.

Švercanje iz Trsta

Europljanke su s najlonkama upoznali Američki vojnici, a potražnja je bila veća od ponude pa su se dame snalazile kako su znale i umjele.

U Hrvatskoj su generacije žena po najlonke išle u Trst, a mnogi su se iz Italije vraćali s vrećicama najlonki koje su kasnije preprodavali.

- Da, imala sam najlon čarape, stigle su i Trsta, priča umirovljenica Ružica (81) pojašnjavajući da su žene u tadašnjoj Jugoslaviji bile "dobro opremljene". Prije najlonki, kaže, u zemlju su stilaze čaprape iz Italije.

- Stric mi je studirao pravo u Rimu pa se sjećam da je mojoj majci donosio Keiser čarape. Bile su izuzetno tanke, priča Ružica.

>>Budućnost hrvatske mode: Kreiraju i najlonke s naglašenim venama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije