Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Najbolja hrana za mozak: 10 namirnica

čaj
Photos.com
15.09.2010.
u 18:15

S godinama mozak slabi, pa ga je potrebno dodatno motivirati. Počnite na vrijeme.

Kako starimo, zajedno s nama stari i naš mozak, pa ga je s godinama potrebno dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti meditacija, rješavanje križaljki ili sudoku, fizičko vježbanje, dovoljno sna... te prikladna hrana koja "jača" mozak. Takva hrana mora mozgu dati dovoljno energije, pa uključuje obično ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća.

Hrana za mozak isto je tako i hrana za vaše cijelo tijelo, uključujući kardiovaskularni sustav, a može služiti kao pomoć u prevenciji od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Pogledajte 10 namirnica, prema izboru portala AskMen, koji će dati vašem mozgu dodatnu energiju.

10. Jaja s povišenim omega 3 kiselinama
Jaja iz slobodnog uzgoja uz posebnu prehranu pilića imaju puno omega-3 masnih kiselina. Zbog toga se ne mijenja okus jajima, a daju dodatnu energiju.

9. Govedina iz slobodnog uzgoja
Za kvalitetu mesa važan je način uzgoja, a ispašom se dobija meso s manje zasićenih masnoća i omega-6 masnoća, potvrdilo je jedno istraživanje.

8. Grčki jogurt
Iako ga je u našim dućanima teško pronaći, na internetu se može naći vrlo jednostavan recept kako ga napraviti od običnog jogurta.

7. Chia sjeme
Iznimno bogato omega-3 masnim kiselinama, a može se pronaći u trgovinama zdrave prehrane.

6. Quinoa
Jedan od dva izvora važna proteina za vegetarijance (drugi je soja).

5. Grah i grahorice
Dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana te dodatno izvor kalija i fosfora, koji su dobri za srce i kosti.

4. Kruh od cjelovitih žitarica
Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i vlakana te vitamina B.

3. Orašasti plodovi i sjemenke
Lješnjaci i bademi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina te vrlo hranjivi. Preporučljivo ih je jesti sirove, a ne pržene u ulju.

2. Svježe voće
Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja, kao jagode, lubenica i borovnice, među najhranjivijim su namirnicama.

1. Zeleni čaj
Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kavu u danu zamijeniti zelenim čajem.

Ključne riječi

Komentara 11

MA
malena1983
21:08 15.09.2010.

sanjin003 Nije pisalo u članku da je grčki jogurt lako naći u našim trgovinama, nego da ga je teško naći ( ne piše LAKO nego IAKO ), ali da na netu postoje recepti za njegovo spravljanje.

HO
hotfishlake
11:22 16.09.2010.

znate sto je dobro za mozak, bio on star ili mlad? koristiti ga! a ove gluposti o hrani prepisujte i dalje iz stranih casopisa kojima j ejedina zadaca napuniti stranice necim \'korisnim\'....

SA
sanjin003
21:27 15.09.2010.

istina,ispričavam se.mada mislim da stoji da pol naših portala samo slijepo prevodi strane članke :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije