Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ TEGOBA

Na pomolu je lijek koji će PMS poslati u povijest

tuga
Thinkstock
26.03.2010.
u 10:01

Kako bi oslobodili žene bolnih mjesečnica, znanstvenici iz američkoga društva kemičara izumili su “čudotvornu” tabletu.

Kako bi oslobodili žene bolnih mjesečnica, znanstvenici iz američkoga društva kemičara izumili su “čudotvornu” tabletu koja će djelovati kao anestetik. Tabletu, objašnjavaju, kako bi bila što djelotvornija treba uzeti prije mjesečnice iako se prema potrebi može uzimati i poslije.

Ipak, spasonosnu će tableticu žene diljem svijeta još malo pričekati, navodi se u Daily Mailu, jer bi se lijek mogao pojaviti tek za četiri godine, no znanstvenici su uvjereni da bi ona trebala djelovati bolje od dostupnih tretmana. Trenutačni pak tretmani ovise o samim ženama.

Kontracepcija i ibuprofen

– Ženama koje imaju redovit ciklus, koje točno znaju kada će im doći mjesečnica, bolovi se mogu spriječiti tako da četiri dana prije dvaput dnevno uzmu ibuprofen. To mora biti prije nego što se bol pojavi, jer je kasno kada se sluznica počne grčiti. Žene koje, nažalost, nemaju redovite cikluse mogu uzimati jedino kontracepcijske pilule – objašnjava dr. med. Snježana Belak koja smatra da bi tableta i te kako pomogla.

Iako se u većine žena ovi problemi smiruju nakon trudnoće, sve više djevojaka upravo zbog predmenstrualnog sindroma završava čak i na hitnoj. Uobičajeni emotivni simptomi i promjene u ponašanju uključuju razdražljivost, depresiju, osjećaj nelagode, plačljivost, loše spavanje, izraženu želju za slatkim, gubitak samokontrole, agresivnost, umor i letargiju.

Također se javljaju osjetljivost i bol u grudima, podbuhlost, povećanje težine, problemi s kožom, glavobolje i grčevi.

Simptomi sve izraženiji

Novi lijek, kako objašnjavaju znanstvenici, smanjuje razinu hormona koji djeluju na mišiće maternice te se ona manje grči.

– Iako imam vrlo bolne mjesečnice, ipak se vrlo rijetko odlučujem popiti tabletu. Na primjer, ako mogu ostati kod kuće i pretrpjeti bolove ležeći u postelji, uz čaj i nešto toplo na trbuhu, ne uzimam tabletu.

- Razmislila bih o “čudotvornoj” tableti ako bi ona uklanjala sve bolove koje donosi PMS – bolove u trbuhu, bolove u križima, kostima – izjavila je tridesetogodišnja Nataša kojoj kod PMS-a osim bolova najviše smeta loše spavanje.

S obzirom na to da gotovo svaka žena donekle osjeća simptome predmenstrualnog sindroma, trećina ih mora zatražiti liječničku pomoć, a svaka dvadeseta žena zbog tegoba ne može normalno funkcionirati u svakodnevnu životu, ovakvi pomaci i priznavanje problema nisu čudni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije