Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Hrvatska liječi

Na dva kotača uz more, kroz kanjone i zaleđe Šibenika

Brojna biciklistička događanja, razne mountain bike utrke, tematske biciklijade... Prilika je to i za rekreativce i za profesionalce da isprobaju svoje natjecateljske ambicije
30. kolovoza 2019. u 11:00 135 prikaza
Cikloturizam
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Profesionalni vozači bicikala na treninzima najčešće satima voze u krug. Amaterima, tj. običnim vozačima ubrzo takvo što dosadi pa se omiljeno vozilo na dva kotača najčešće nakon tri-četiri kruga “uspava” u podrumu ili na tavanu. No, ovo je priča o ciklotouru – zašto biste, primjerice, satima kružili oko gradskog središta kad biciklom možete otkrivati prirodne ljepote kojima naša zemlja zaista ne oskudijeva i doživjeti bogatstvo stoljetnih kulturno-povijesnih spomenika vozeći se uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istražujući tajne zaleđa, dvaju nacionalnih parkova – Krke i Kornata, mnoštva otoka i otočića, kulturno-povijesnih spomenika, brojnih arheoloških lokaliteta...

Put kroz zaštićeni krajobraz i prilika da na dva kotača obiđete uzbudljiva mjesta uz obalu i na kontinentu pružaju nebrojene mogućnosti za aktivni odmor. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije osmislila je ovaj koncept cikloturizma 2016. Nakon potpisivanja sporazuma o projektu, krenulo se u njegovu realizaciju. Prvi korak bila je edukacija biciklističkih vodiča u Kninu u kojoj su sudjelovala 23 polaznika. U sljedeće dvije godine revidirane su sve rute u županiji, kako postojeće tako i nove.

Možete birati između čak 84 biciklističke staze čija ukupna dužina iznosi 2450 kilometara, najčešće se vozi makadamskim cestama i putovima, a neki se ipak odlučuju koristiti dobrom starom asfaltnom cestom:

– Nakon edukacije vodiča i revidiranja svih staza, na području Vodica postavljene su biciklističke stanice opremljene alatom i pumpom koje mogu biti vrlo korisne za bicikliste – objašnjava taj uspješan projekt Ivana Lušić iz Šibensko-kninske županije.

Cikloturizam | Autor : Duško jaramaz/Pixsell Foto: Duško jaramaz/Pixsell

Brojna biciklistička događanja, razne mountain bike utrke, tematske biciklijade, XC maratoni zimske lige za odrasle i djecu pružaju priliku svima – bilo da ste rekreativac ili profesionalac, veliki ili mali – da isprobaju svoje natjecateljske ambicije, da voze uz obalu i uživaju u morskom zraku ili stazama u zaleđu, šumskim i gorskim putovima, uz vinograde i maslinike, ili pak da ispune svoju potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeka Krke i Čikole. Sve to nudi upoznavanje županije na dva kotača.

Blaga mediteranska klima, s ugodnom temperaturom i relativno malom količinom padalina, čini tu regiju idealnom za aktivni odmor. Odlučite li se za to, tad istražite planinu Dinaru, s najvišim vrhom u Hrvatskoj od 1831 metar, laganom šetnjom ili adrenalinskim biciklističkim stazama, a usput posjetite i povijesne gradove Knin i Drniš te jedinstveni hidrogeološki spomenik prirode – vrelo rijeke Cetine. Možda se čini lagano da se samo vozite i razgledate okoliš, no neke staze, koje dijelom vode asfaltnom cestom a dijelom makadamom, doista je teže prijeći, ali zato možete birati koju god duljinu staze želite. Ima ih od pet kilometara pa do onih pet puta dužih.

– Nema boljeg osjećaja nego kad zacrtani cilj uspijete dohvatiti. Znam da će me sutra sve boljeti, ali isplatilo se – zaključuje Ivan Skender, jedan od onih koji su među prvima iskoristili taj jedinstveni ciklotour i nastavili se vraćati. Bar jednom godišnje. •

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji