Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINSKE PRIČE

Na 297 metara je Liska, najviši vrh Srijema

Vinska cesta Ilok
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
Autori: Marina Borovac, Branimir Bradarć
02.11.2020.
u 13:09

U srcu vinorodnog položaja ladanjsko je imanje Principovac, na kojem se nekoć odmarala kneževska obitelj

Vinska cesta Ilok, na kojoj je dvadesetak vinarija, danas je nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce, koji neće propustiti obilazak najmanje dvije-tri obiteljske vinarije, poznatog Starog podruma i ladanjskog imanja Principovca u srcu vinorodnog položaja na kojem se nekad odmarala kneževska obitelj Odescalchi.

Otkada je rimski car Probus u 3. stoljeću u Srijemu zasadio prve trsove loze, vino je u ovom dijelu Hrvatske postalo stil života. Čak su i Osmanlije unatoč vjerskoj zabrani konzumacije alkohola trgovali iločkim vinom, a kneževska obitelj Odescalchi u svojim starim podrumima čak je 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine. Time je štitila reputaciju od preprodavača koji su ga miješali s vodom ili vinom lošije kvalitete.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Od davnina se vino iz Iloka cijenilo i na europskim dvorovima, a upravo se iločki traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Stručnjaci tvrde da je ova kraljevska sorta u srijemskom vinogorju dala svoj maksimum i proslavila iločke vinare. Tu su nagrađivani Iločki podrumi, vinarije Čobanković, Dragun, Knezović, Buhač, Krešić, Dolić-Kraljević, Julius Stipetić, TRS, Vina Papak, OPG Barbarić… Želite li kušati neka od poznatih iločkih vina, potrebna je prethodna najava, a cijena varira ovisno o vinariji.

Dok se budete šetali ovom jedinstvenom vinskom cestom koja vodi po ulicama grada, razgledajte povijesnu jezgru Iloka koju je još u 15. stoljeću utvrdio Nikola Iločki i svakako posjetite dvorac Odescalchi, u kojem je danas Muzej Grada Iloka.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije