Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Muškarci, ovu pretragu biste trebali napraviti jer broj spermija može otkriti mnogo...

Nizak broj spermija i njihova loša kvaliteta pojavljuju se kod svakog trećeg para koji ima teškoće začeti dijete.
19. ožujka 2018. u 10:15 2 komentara 1870 prikaza
muškarac i žena
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Muškarci s malim brojem spermija imaju veće izglede patiti od niza zdravstvenih problema, što ih izlaže većem riziku obolijevanja, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC. 

WC simptomi Mokrite više od šest puta na dan? Evo što to može značiti

Istraživanje koje je obuhvatilo 5177 muškaraca, pokazalo je da su oni s malim brojem spermija imali 20 posto veće izglede imati više masnog tkiva, viši krvni tlak i više lošeg kolesterola.

Imali su također veće izglede za nižu razinu testosterona.

Autori studije kažu kako je ona pokazala da bi se muškarci s malim brojem spermija trebali temeljitije pregledati.

Nizak broj spermija i njihova loša kvaliteta pojavljuju se kod svakog trećeg para koji ima teškoće začeti dijete. 

Za potrebe ovoga istraživanja znanstvenici su analizirali muškarce koji su u vezi bez potomaka u Italiji kako bi utvrdili je li kvaliteta spermija povezana s općim zdravljem muškarca. 

Utvrdili su da muškarci s malim brojem spermija imaju metabolički sindrom – zbroj faktora rizika, među kojima i veći indeks tjelesne mase i povišeni krvni tlak. To povećava rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Oni su također imali 12 puta veće izglede za nisku razinu testosterona koja smanjuje mišićno tkivo i gustoću kostiju i može biti prekursor osteoporoze, stanja u kojemu kosti slabe i lakše pucaju.

Voditelj istraživanja Alberto Ferlin kaže: "Neplodni muškarci imaju veće izglede imati istodobno značajnije zdravstvene probleme ili faktore rizika koji pogoršavaju kvalitetu života i mogu skratiti životni vijek".

Analiza fertiliteta daje jedinstvenu priliku muškarcima da procijene zdravlje i spriječe bolesti.

Znanstvenici ističu da njihovo istraživanje nije dokazalo da mali broj spermija izaziva metaboličke probleme nego da su oni povezani.

Pogledajte i galeriju Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

muškarac i žena
1 / 8
Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati - Umor može biti znak užurbanog načina života, no svakako je dobro požaliti se liječniku i otkriti krije li se iza toga nešto drugo.
čitatelj iznio problem 'Moj mali penis uništio mi je život' šećer Izbacite ga! Šest promjena koje će se dogoditi vašem tijelu kada bi prestali konzumirati šećer Deset namirnica koje su povoljne za zdravlje SMANJUJU KOLESTEROL Deset najboljih namirnica za srce
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka