Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Muči vas 'jet lag' na putovanjima? Ova iznenađujuća namirnica mogla bi vam pomoći

shutterstock
28.06.2023.
u 10:30

Istraživači su rekli da žele potaknuti proizvodnju aminokiseline triptofana u mozgu kako bi pomogli putnicima da lakše zaspe i smire se.

Zajedno s jastucima za vrat, maskama za oči i dobrom knjigom, u vašu ručnu torbu možete dodati još jednu prijeko potrebnu stvar za dugo putovanje. Naime, nova je studija otkrila da bi određena hrana mogla biti rješenje za pobjeđivanje jet laga. Studija, koju su proveli australski zračni prijevoznik Qantas i Charles Perkins Centre Sveučilište u Sydneyju, otkrila je da čokolada može pomoći u smanjenju utjecaja jet laga i može učiniti da se osjećate manje ošamućeno tijekom leta, prenosi Metro.

Zrakoplovna tvrtka testirala je različite rasvjete, rasporede spavanja i vremena obroka na volonterima kako bi vidjela kako mogu poboljšati iskustvo za putnike na dugolinijskim letovima, poput svoje stalne rute od Londona do Sydneya. Zajedno s čilijem, čokolada je navedena kao sastojak koji bi mogao pomoći putnicima, pa će se vjerojatno naći na jelovniku kao dio novih 'mjera protiv jet laga' zrakoplovne kompanije.

VEZANI ČLANCI: 

Tijekom istraživanja, stručnjaci su također prilagodili vrijeme posluživanja obroka, kako bi pokušali uskladiti tjelesni sat koristeći određene stavke jelovnika uključujući ribu i piletinu u kombinaciji s brzodjelujućim ugljikohidratima, kao i hranu poput juha i hrane na bazi mlijeka'. Istraživači su rekli da žele potaknuti proizvodnju aminokiseline triptofana u mozgu, koja se obično nalazi u čokoladi, kako bi pomogli putnicima da lakše zaspe i smire se.

Peter Cistulli, profesor medicine spavanja na Sveučilištu u Sydneyu, rekao je da dok je istraživanje u tijeku, postoje 'jasni znakovi' da različiti elementi pomažu u smanjenju utjecaja letova na duge relacije.

VEZANI ČLANCI: 

Najbolji savjeti za prevladavanje jet laga:

  • Izađite van kada je dan
  • Iskoristite vrijeme u avionu
  • Držite vodu u blizini
  • Krećite se u avionu
  • Izbjegavajte određena pića koja ometaju san (kofein/alkohol)
  • Ne zadajte si previše posla po dolasku

Žena tvrdi da joj je aviokompanija uništila kofer: 'Žalila sam se, a njihov odgovor me iznenadio!'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije