Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Može li seks zaista uzrokovati iznenadni zastoj srca? Evo odgovora....

Statistika pokazuje da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za deset posto smanjuje šanse za preživljavanje.
15. studenoga 2017. u 08:05 3 komentara 2865 prikaza
Seks
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Seks će uistinu rijetko izazvati zastoj rada srca, objavili su američki znanstvenici, no ako se to i dogodi, češće će stradati muškarci. Znanstvenici s instituta za bolesti srca Cedars-Sinai pregledali su podatke o 4557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnog odnosa.

srčani udar istraživanje Ako imate ovu krvnu grupu, vjerojatnije je da ćete doživjeti - infarkt

Od toga u 32 slučaja bili su u pitanju muškarci. Rezultati su predstavljeni na skupu Američke udruge za srce, prenosi BBC. Glavni autor studije Sumeet Chugh kaže da je riječ o prvom istraživanju o utjecaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca. Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da “pumpa” krv, a osoba koju pogodi gubi svijest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osobu brzo ne reanimira. Statistika pokazuje da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za deset posto smanjuje šanse za preživljavanje.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži. Poznato je da seks može pridonijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala.

Prema istraživanju dr. Chugha i njegovih kolega, seks je u manje od jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Oni kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovječni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti. 

seks, zaljubljeni par opasnost Ovo je razlog zašto bi muškarci trebali biti oprezni kada pružaju - oralni seks penis dobro je znati Muškarci, ako imate ovakav penis, imate veći rizik od nastanka raka seks, zaljubljeni par prepustite se Sve što ste htjeli znati o seksu tijekom mjesečnice
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas