Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na Tihog ubojicu

MMM - Maj Mjesec Mjerenja krvnoga tlaka u cijelome svijetu

Lov na Tihog ubojicu
24.05.2022.
u 16:04

Hrvatska liga za hipertenziju tijekom mjeseca svibnja provodi niz akcija s ciljem podizanja svijesti naših sugrađana o važnosti arterijske hipertenzije koja je još uvijek, unatoč pozitivnim trendovima, nedovoljno prepoznata kao glavni čimbenik rizika za srčanožilne bolesti, moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest.

Svijest još nije dovoljno velika ne samo u općoj populaciji nego i kod nekih liječnika, ali i kod onih koji vode zdravstvenu politiku. Upravo stoga Hrvatska liga za hipertenziju svojom trajnom javno-zdravstvenom akcijom nastoji usmjeriti pažnju svih na glavnoga Tihog ubojicu, na arterijsku hipertenziju. Cilj nam je da postanemo uzor drugim državama te da uspješno organiziramo trajno provođenje primarne prevencije jer je danas sramota da bolest koja se u najvećem broju slučajeva može prevenirati i dalje odnosi najviše života i jedan je od najčešćih uzroka invaliditeta.

Cijeli svibanj, a ne samo 17. svibnja kada je Svjetski dan hipertenzije, u cijelome je svijetu posvećen arterijskoj hipertenziji i označen je s tri M: Maj Mjesec Mjerenja arterijskoga tlaka. U skladu s tim i Hrvatska liga za hipertenziju sa svojim brojnim partnerima i članovima tijekom cijeloga mjeseca maja provodi i organizira niz akcija.

13. i 14. svibnja

Svakako na prvome mjestu treba izdvojiti nastavak javnozdravstvenih akcija koje posve neovisno o svima organizira Hrvatska liga za hipertenziju. Riječ je o detaljnim preventivnim pregledima koje smo prošli i ovaj mjesec provodili na Baniji gdje smo nakon sela Majur bili u Petrinji. Unatoč nekim neočekivanim opstrukcijama  pregledali smo preko 120 sugrađana, mahom najugroženijih stanovnika kontejnerskih naselja i nekima od njih preporučili daljnju obradu i pružili pomoć da to i ostvare. Uvijek treba uz sve koji sudjeluju istaknuti naše najmlađe, učenice srednjih medicinskih škola u Sisku i Zagrebu (Mlinarska), te studente medicine iz Zagreba, Rijeke i Osijeka. Uz to svakako vrijedi spomenuti kako su zaposlenici Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koje je jedan od članova Hrvatske lige za hipertenziju cijepili 10 starijih osoba protiv COVID 19 infekcije i 10 osoba protiv pneumokoka.

U isto vrijeme Udruga Zdravi dan je  uz provođenja aktivnosti Lige obilježila Prvi hrvatski dan šećerne bolesti akcijom “Svaki dan, ZDRAVI DAN” u Saloni, u vrtu Tusculum. Akcija je obuhvaćala vježbanje na otvorenome uz kineziologe Fitness centra “Gyrja”, nutricionističke radionice za djecu, radionice za odrasle “Mirisovnica” gdje su djeca radila melem za usne, ljigavce od eteričnih ulja, mjerenje šećera , tlaka, tjelesne mase uz degustaciju zdravih smoothie-a i zabavu uz DJ-a.

17.svibnja

U Rijeci i Zagrebu su održane javnozdravstvene akcije gdje su na Katedri za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskoga fakulteta u Rijeci i u KBC Zagreb mjereni krvni tlak, određivana glukoza u krvi, dijeljeni edukativni materijali, a svi su pozivani da trajno prate sve aktivnosti i edukaciju koju trajno Hrvatska liga za hipertenziju organizira u digitalnome obliku preko web stranice tihiubojica.hr i društvenih mreža https://www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu

U Rijeci je taj dan otvoren i Javnozdravstveni laboratorij u kojem će zaposlenici, a redom članovi Lige obavljati preglede građanstva što se nadovezuje na njihovo dugogodišnje organizirano i sustavno provođenje tjelovježbe starijim sugrađanima. Tako će na još jedan način kroz ovaj za zajednicu otvoren Javnozdravstveni laboratorij povezivati i podupirati lokalnu zajednicu u unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti.

U Zagrebu je na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano svečano premijerno prikazivanja filma „Lov za Tihog ubojicu – zdravlje na otocima“ o akciji koja je održana prošloga ljeta u kojoj su studenti medicine i mladi netom diplomirani liječnici obilazili otoke gdje je zdravstvena skrb nedostatna i tamo provodili akcije sličnu onima koje smo ovoga proljeća organizirali na Baniji. Film možete pogledati preko ove poveznice - https://tihiubojica.hr/

18.svibnja 

U Vijećnici Grada Rijeke organizirana je javnozdravstvena tribina „Brini za svoje zdravlje“ povodom obilježavanja Svjetskoga dana hipertenzije, Hrvatskoga dana šećerne bolesti,  EU dana debljine te Dana zdravih gradova. Tribinu su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Grad Rijeka, a na tribini je predstavljena akcija Lov na Tihog ubojicu kao primjer dobre prakse. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti Lovca, najavljeni su planirani događaji za ovu godinu te se prikazao film (trailer) Lov na tihog ubojicu. U vijećnici su prisustvovali učenici srednje medicinske škole u Rijeci, te osobe starije životne dobi.

Isti dan je u Osijeku održan tematski Pub kviz s temom "Znanje nije TLAKa" u kojem je sudjelovalo 20 ekipa koje su se tom prilikom mogle upoznati s važnošću mjerenja krvnoga tlaka, rizičnim čimbenicima, normalnim vrijednostima tlaka te prevencijom nastanka kardiometaboličkih bolesti preko dijeljenih brošura i knjižica koje su se nalazile na svakome stolu. Naravno, uz medicinsko - edukativna pitanja tijekom kviza su se postavljala pitanja općega znanja kako bi kviz bio što zanimljiviji i primamljiviji široj populaciji. Najbolje ekipe nagrađene su s mjesečnom članarinom u fitness centru, košarom zdravih proizvoda i pripravcima dermatoloških ispitanih proizvoda. Kviz je održan u ugodnom ambijentu kafića Rituala, u organizaciji Lovaca i Lovkinja iz Osijeka (Petar Šušnjara, Marta Bolješić, Maja Lagator, Tajana Grinžek i Josip Kajan). Ovakav nesvakidašnji oblik Pub kviza  završio je ovacijama na samu temu pa su se na kraju  našalili  "Sada znam zašto baki šumi u ušima" jer je u kvizu prisustvovala mlađa populacija koja će sada lakše "razumjeti svoje bake" i znati kako zdravim načinom života mogu i trebaju sami sebi  osigurati bolju i kvalitetniju starost.

21. svibnja

Održane su ovogodišnje centralne svibanjske javnozdravstvene akcije u Osijeku, Solinu, Velikoj Gorici i Zagrebu. 

U Osijeku su članovi Lige u trgovačkome centru Portanova sugrađanima mjerili tlak, određivali glukozu, dijelili edukativne materijale, isto kao što su članovi Lige radili u Zagrebu na Cvjetnome trgu. U Velikoj Gorici su ljekarnice Ljekarni zagrebačke županije u svojim prostorima radili isti, zajednički posao. Treba dodati da je tijekom cijeloga svibnja u Ljekarnama zagrebačke županije bilo organizirano mjerenje tlaka, određivanje glukoze i provođenje edukacije. Ljekarne Zagrebačke županije, kao član Hrvatske lige za hipertenziju, primjer su suradnje ljekarnika s liječnicima, medicinskim sestrama i bolesnicima.U Solinu je Udruga Zdravi dan organizirala 1.Proljetnu školu zdravih navika uz određivanje šećera u krvi, mjerenje tlaka i sastava tijela, pregled madeža, savjete nutricionista i to u suncem okupanim Tusculumu vrtovima. Organizirali su i Sajam hrvatskih proizvoda, svoje najmlađe upoznali s Lovom i Lovcima, s demonima Tihoga ubojice s kojima se nažalost i oni bore, igrali nagradne igre. Održali su i tri panela za one starije, uz sudjelovanje nefrologa, kardiologa, psihologa, spec. Školske med., kineziolog, med. Sestre iz vrtića te patronažne sestre.

Bez obzira što svibanj ide svojem kraju Hrvatska liga za hipertenziju nastavlja sa svojim aktivnostima ne samo organiziranjem javnozdravstvenih akcija nego i gotovo svakodnevnom edukacijom pa vas sve pozivam da pratite našu web stranicu, naše društvene mreže, ali neizostavno i čitate članke koje pripremamo zajedno s našim medijskim partnerom Večernjim listom. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije