Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSPLANTACIJA

Mladić spasio živote sedmero pacijenata

21.12.2008.
u 20:26

U Općoj bolnici Dubrovnik više je liječničkih timova eksplantiralo organe darivatelja, kojemu je u subotu u dubrovačkoj bolnici ustanovljena moždana smrt, te su putem hrvatskog Centra za transplantaciju i Eurotransplanta privatnim zrakoplovima hitno upućena na transplantaciju u medicinske centre u Njemačkoj i Zagrebu.

Podaci tajni
Podaci o darivatelju tajni su. Zna se samo da je riječ o tridestogodišnjem mladiću, koji je prije nekog vremena stradao u automobilskoj prometnoj nesreći.

Dubrovačka anesteziologinja dr. Marija Došner, koja je jučer vodila složeni medicinski postupak eksplantacije više organa, istaknula je kako će “zahvaljujući dobroti i razumijevanju obitelji pacijenta, nakon ustanovljene moždane i kliničke smrti, eksplantirani organi putem Eurotransplanta pomoći u spašavanju života”.

Kako doznajemo kod pacijenta koji je već određeno vrijeme bio na odjelu intenzivne njege dubrovačke bolnice, liječnici su još u petak posumnjali na moždanu smrt, koja je u subotu i potvrđena posebnim pretragama, digitaliziranom radiologijom.

Zahvaljujući teleradiologiji, odnosno povezanosti bolnice u Dubrovniku s Institutom za mozak u Zagrebu, nalaze dubrovačkih liječnika da je riječ moždanoj smrti pacijenta, potvrdio je i dr. Marko Radoš u zagrebačkom Insitutu za mozak.

I nakon toga u dubrovačkoj je bolnici, uz dozvolu obitelji preminulog mladića, pokrenut postupak za eksplantaciju i transplantaciju organa putem Ministarstva zdravstva i Centra za transplantaciju u Hrvatskoj i Eurotransplanta u Njemačkoj – pojasnio nam je ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Andro Vlahušić.

– U Dubrovnik je jučer ujutro doputovalo osam liječnika, troje iz Njemačke i petoro iz Hrvatske, koji su uz liječnički tim dubrovačke bolnice uspješno eksplantirali sedam organa, među kojima su srce, gušterača, bubrezi, jetra i rožnice koji će, vjerujemo, pomoći bolesnicima na listi za presađivanje organa. Srce će biti transplantirano pacijentu u Njemačkoj, a ostali organi pacijentima u Hrvatskoj – rekao je Vlahušić.

Privatni zrakoplovi
Tko je preminuli mladić, u kakvim je točno okolnostima nastradao, ostaje tajna kao i podaci o njegovoj humanoj obitelji, koja je u iznimno teškim trenucima odlučila pomoći drugima.

Prijevoz organa organiziran je privatnim zrakoplovima pa u ovom slučaju nije bilo potrebe za angažiranjem Službe 112.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije