Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za ozbiljne amatere

Mladi pastry chef radi famozne kolače, a recept za tortu od jagoda, kivija i banana izazov je za najhrabrije!

Sandra Šimunović/Pixsell
27.04.2022.
u 06:57

Mladi inženjer robotike Krešimir Bonačić Krešić u duši je oduvijek bio slastičar, a prije par godina napokon je dobio i službenu potvrdu za to na prestižnoj gastroakademiji Italian Culinary Institute for Foreigners. Njegove slastice uistinu su nešto posebno – predlažemo da se već danas uvjerite u to i pokušate pripremiti tortu za kojom će svi doma poludjeti.

Da je kratka ali intenzivna edukacija u Italiji itekako učinkovita, bilo nam je jasno čim smo vidjeli i isprobali Krešimirove kolače, ali opet, koliko čovjek može naučiti u malo više od mjesec dana?

Foto: Privatna arhiva


– Može jako puno naučiti jer tamo svaki dan od jutra do večeri imate na raspolaganju profesionalno uređenu kuhinju, vrhunske sastojke, stručni kadar koji drži tečajeve i na drugim školama, među kojima su pobjednici različitih svjetskih natjecanja u slastičarstvu. Sa mnom su radila dva mentora, od kojih je jedan bio pobjednik svjetskog slastičarskog natjecanja federacije Fabio Orlando, a druga slavna Claudia Mosca, jedna od predsjednica ogranka talijanske slastičarske organizacije za Lazio. Oni kontinuirano prate vaš napredak, znaju svaku vašu slabost i pomažu vam da je nadvladate, potiču timski rad i kolegijalnost i nagrađuju entuzijazam i kreativnost - objasnio nam je Krešimir kojeg tek očekuje blistava slastičarska karijera. U svu raskoš njegovog slastičarskog talenta možete se uvjeriti i sami ako zasučete rukave i iskušate recept za tortu koji dijelimo s vama.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Torta od jagoda, banana i kivija

Za biskvit od lješnjaka:

300 g jaja (6 jaja M veličine)

200 g mljevenih badema

240 g šećera

180 g bjelanjaka

110 g šećera

80 g lješnjaka

60 g slatkog vrhnja

70 g glatkog brašna

Za kremu od jagoda:

400 g jagoda

1 žlica limunova soka

½ žličice soli

1 žličica ekstrakta vanilije

120 g šećera

6 listova želatine

3 žlice vode

400 ml slatkog vrhnja

110 g mascarpone sira

Za kremu od banana:

3 banane

400 ml slatkog vrhnja

1 žličica ekstrakta vanilije

30 g šećera

100 g mascarpone sira

Za gel od kivija:

200 g kivija

100 g šećera

6 listova želatine

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Za biskvit od lješnjaka izmiksajte jaja, mljevene bademe i 240 g šećera. U lončiću zagrijte slatko vrhnje i pastu od lješnjaka te emulzificirajte pri 60 °C. Dodajte slatko vrhnje s lješnjakom u smjesu jaja i badema. U posebnoj posudi izmiksajte bjelanjke sa šećerom. Lagano povežite bjelanjke i pripremljenu smjesu. Zatim prosijte brašno i dodajte ostatku sastojaka. Dobivenu smjesu za biskvit razdijelite na pet jednakih dijelova i svaki od biskvita pecite u pećnici na 180 °C, 12 minuta. Za kremu od jagoda propasirajte jagode zajedno s limunovim sokom, solju i šećerom te ekstraktom vanilije. Želatinu stavite u vodu da nabubri. Mikserom izmiksajte slatko vrhnje i mascarpone do čvrste strukture. Zagrijte dio smjese od jagoda te dodajte procijeđenu želatinu, kad se ona otopi, ulijte u ostatak jagoda i promiješajte. Jagode zatim lagano povežite s pripremljenim slatkim vrhnjem i mascarponeom.

Za kremu od banana propasirajte banane štapnim mikserom. Slatko vrhnje, mascarpone, ekstrakt vanilije i šećer izmiksajte do čvrste strukture. Banane zatim lagano povežite s ostatkom smjese. Tortu slažite tako da svaki biskvit lagano premažete mlijekom. Između prva dva biskvita stavite polovicu kreme od jagoda, zatim naizmjence ponovite s kremom od banana i ostatkom kreme od jagoda. Zadnji biskvit premažite lagano mlijekom prije stavljanja gela od kivija. Za gel od kivija propasirajte kivi sa šećerom. Natopite želatinu u vodi da nabubri. Uzmite dio pirea od kivija i zagrijte na 60 °C, ubacite nabubrenu želatinu i promiješajte dok se ne otopi i poveže. Zatim dodajte u ostatak smjese i sve povežite. Prelijte kivi kao posljednji sloj torte.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Komentara 1

MO
montello
14:36 27.04.2022.

Fantasticna torta od kivija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije