Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrata Biokova

Mjesto na kojem je preglasna jedino – tišina

Vrata Biokova
Foto: Privatni album
1/2
09.11.2020.
u 14:07

Kuća seoskog turizma 900 metara iznad mora

Oprez, vozite na vlastitu odgovornost – natpis je koji uočavate na samom ulazu u Nacionalni park prirode Biokovo. Iako u prvi tren izgleda suvišan, koliko je opravdan, doznajete vrlo brzo, dok strma uska cesta vijuga planinom prema najvišem vrhu – Svetom Juri na 1762 metara nadmorske visine. Sva sreća da se negdje na polovini puta do vrha, u samome srcu planine, na devet stotina metara nadmorske visine, “otvaraju” Vrata Biokova, eko-etno objekt Makaranina Elvisa Prgometa.

Životinjsko carstvo

U svojoj kući seoskoga turizma Prgomet ima konje, krave, bikove, koze, ovce, magarce... Uz životinjsko carstvo Prgomet ima i restoran u kojem se prvenstveno spravljaju jela od sezonskih i domaćih namirnica. Trenutačno je pomama za jelima s kiselim kupusom, poput pečenica. U Vratima Bikova možete pojesti nešto s roštilja, ispod peke, janjetinu s ražnja, riblja jela, jela za vegetarijance... Nekih stotinu i pedeset metara od restorana nalazi se rustikalna ali luksuzna kuća za odmor kapaciteta osam osoba. To je etnokutak u kojem se osjeti dašak prošlosti. Kamena je i uređena do najsitnijih detalja, ima bazen, jacuzzi, sva najmodernija čuda tehnologije...

Foto: Privatni album

Odnosno, dok jedni uživaju u bazenu iz kojeg pogled puca na park prirode i konje koji slobodno šetaju oko imanja, drugi se mogu opustiti u kući gledajući satelitske programe, slušajući glazbu ili koristeći internet. Na kraju dana zacijelo će prevaliti onaj put od 150 metara i otvoriti Vrata Bikova...

U ovo vrijeme posezone dnevni je najam kuće za odmor 300 eura, što u konačnici dovodi do računice da se radi o iznosu od nekih 280 kuna po osobi po danu.

Baš su ove godine kuće za odmor do kojih se valja potruditi doći bile na posebnoj cijeni. U kući Prgometovih bit će moguće, na primjer, dočekati i Novu godinu. Zainteresiranih, kaže Elvis Prgomet, ima.

– Nama je ovdje voda kišnica iz stare gusterne, iz solarnih panela dobivamo struju, a kad se ujutro budiš, magarac reve. Što ću ti reći više nego da gosti kažu da im je ovdi preglasna tišina – slikovito će Prgomet s čijeg se imanja vide Brač, Hvar, Korčula, Lastovo, Mljet, Vis, Biševo, Pelješac, a za iznimno lijepog vremena i Italija.

Zaštićena oaza prepuna vrtača

Otkako se otvorila “Nebeska šetnica”, Biokovo se, potvrđuje to i Elvis, turistički diglo. Valja naglasiti da su Vrata Biokova jedino mjesto gdje turisti mogu svratiti na hranu i piće kojeg počesto ne ponesu kad pješice ili biciklima krenu na planinu. Mnogi pogriješe misleći da je to park za šetnju, a to je zaštićena prirodna oaza prepuna vrtača, škrapa, špilja u kojoj obitavaju divokoze, vukovi, mufloni, divlje svinje, šišmiši, ptice, endemske biljne vrste...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije