Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreni zdravo

Mentalne mape – zašto su korisne i kako ih izraditi?

19.08.2019.
u 11:21

Kognitivna psihologija ističe kako ljudski mozak većinu informacija koje prima iz okoline kategorizira i razvrstava po određenim shemama, odnosno mentalnim okvirima za organizaciju znanja koji stvaraju smislenu strukturu povezanih pojmova.

Ljudski mozak teži jednostavnosti i poznatosti. Upravo zbog toga sve informacije pokušava sintetizirati i kategorizirati kako bi smanjio složenost okoline, eliminirao potrebu za stalnim učenjem, pohranio podatke u pamćenju te omogućio lakše razumijevanje svijeta.

To čini pomoću mentalnih mapa, odnosno vrlo jednostavnih prikaza koji se temelje na asocijacijama, kreativnosti i mašti. U nastavku članka saznajte zašto je dobro koristiti mentalne mape te kako ih pravilno napraviti.

Mentalne mape – kognitivna psihologija

Kognitivna psihologija ističe kako ljudski mozak većinu informacija koje prima iz okoline kategorizira i razvrstava po određenim shemama, odnosno mentalnim okvirima za organizaciju znanja koji stvaraju smislenu strukturu povezanih pojmova.

Mentalni okviri ili sheme predstavljaju jedan od glavnih pristupa razumijevanja načina na koji su pojmovi povezani u umu, a vrlo su slične mentalnim ili kognitivnim mapama koje mnogi često koriste u svojem radu, posebno tijekom učenja mnoštva informacija koje je potrebno shvatiti, povezati i zapamtiti.

Što su mentalne mape?

Mentalne ili kognitivne mape su vrste slikovnih prikaza i specifičnih formi pomoću kojih ljudi nastoje strukturirati određene informacije, organizirati ih u mozgu te lakše zapamtiti. Pamćenje takvih slikovnih prikaza se u našem mozgu drugačije prezentira u odnosu na pamćenje verbalnih sadržaja.

Naime, takvim prikazom sadržaja se jednostavnije povezuju informacije u našem mozgu, a cijeli proces izrade mentalne mape se temelji na radu svih kognitivnih funkcija mozga. Ono što je posebno važno naglasiti kod mentalnih mapa je određena razina slobode koja dopušta pojedincu korištenje vlastitih asocijacija, uključivanje mašte te oslobađanje kreativnosti.

Mentalne mape nisu korisne samo za brže pamćenje informacija, već općenito za lakše sistematiziranje bilo kakvog sadržaja u mozgu. To znači da vam mentalne mape mogu pomoći i u izradi planova (npr. za putovanje), određivanju koraka pri postavljanju ciljeva, rješavanje problema i donošenje odluka.

Vjerojatno ste se barem jedanput u životu našli u situaciji u kojoj ste trebali riješiti određeni problem, a niste mogli odlučiti kako postupiti i koju stranu zauzeti. Ponekad je u takvim situacijama najbolje sve staviti na papir, odnosno grafički prikazati sve prednosti i nedostatke, rasporediti i kategorizirati sve dostupne informacije te donijeti odluku. Osim toga, rješavanje problema i donošenje odluka na taj način vam mogu puno olakšati u shvaćanju situacije u kojoj se nalazite, ali i jednostavnije primjenjivanje teorije u praksi.

Zašto su korisne, kako ih izraditi za djecu i ostale zanimljivosti o ovoj temi pročitajte na portalu Kreni zdravo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije