Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za zdravlje

Ovo je hrana koja je bolja za srce čak i od redovitog vježbanja

riba
Foto: Thinkstock
05.03.2015.
u 08:34

Osobe koje se hrane 'na mediteranski' imaju manji rizik od nastanka srčanih oboljenja za čak 47 posto

Što jedemo i kako živimo?

Nije svejedno i nakon niza istraživanja stručnjaci upozoravaju kako je mediteranska prehrana dokazano jedna od najboljih za zdraviji i duži život.

Osobe koje se hrane 'na mediteranski' imaju manji rizik od nastanka srčanih oboljenja za čak 47 posto i ima veći 'zaštitni učinak' na srce od samog redovitog vježbanja, piše Yahoo.

Ovo su zaključci 11-godišnjeg istraživanja utjecaja mediteranske prehrane na zdravlje, a predstavljeni su na 64. godišnjem znanstvenom zajedanju u San Diegu.

U istraživanju je sudjelovalo 2500 Grka u dobi od 18 do 89 godina u razdoblju od 2001. do 2012. godine. Sudionici su ispunili upitnike o svojim životnim navikama, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama prije samog početka istraživanja, zatim opet nakon pet godina te na kraju istraživačkog razdoblja.

Zanimljivo je da su rezultati pokazali kako su žene dosljednije u zadržavanju zdravijih prehrambenih navika od muškaraca.

"Naša studija pokazuje da je mediteranska prehrana korisna za sve ljude, bez obzira na spol, dobne skupine i zdravstvena stanja", kaže Ekavi Georgousopoulou sa Sveučilišta Harokopio u Ateni i dodaje da je mediteranska prehrana posebno blagotvorna za zdravlje srca, liječenje dijabetesa, hipertenzija i prevenciju upala.

Voće, povrće i cjelovite žitarice

Mediteranska prehrana bazirana je na mnogo namirnica biljnog porijekla. Voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, krumpir. Kruh ne treba izbjegavati, samo birajte zdravije vrste kruha, poput onih sa cjelovitim žitaricama.

Maslinovo ulje, crveno vino

Mediteranska prehrana dopušta zdrave masnoće. Koristite maslinovo ulje u prehrani i svaki dan popijte čašu crvenog vina, poručuju stručnjaci.

Bijelo meso, riba, jaja

Umjesto crvenog mesa radije birajte bijelo meso, jaja začinjena češnjakom i začinima te ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama.

>>6 netipičnih simptoma problema sa srcem

>>Morska riba dobra je za srce, ali previše omega 3 masnih kiselina može biti opasno

Komentara 18

DI
Diners
09:27 05.03.2015.

...bolje i od kretanja! Jel to crnogorska hrana? Jedem ribu i ležim.....

Avatar bok
bok
09:25 05.03.2015.

...da ali tu spada i malo se lec/odspavati nakon rucka...

FA
Fake
11:05 05.03.2015.

Prvo nam treba dobar standard pa ćemo se i hraniti po mediteranski.Koliko košta kvalitetnija morska riba,koliko maslinovo ulje?Ljudi nemaju za kruh a kamoli da se hrane ispravno.Nažalost i za to treba novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije