Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zadatak s Twittera'

Matematički zadatak za 'niže razrede' posvađao internet Znate li možda odgovor?

Shuttershock
16.11.2020.
u 14:35

Neki se ni nakon objašnjenja jednog matematičara 'nisu dali smesti' pa su nastavili inzistirati na svom riješenju, tvrdeći da se množenje treba obaviti prije dijeljenja

Nakon što je jedna korisnica na Twitteru postavila matematički zadatak, viralni je 'problem' prikupio više od 1000 komentara ljudi koji su ga pokušali riješiti i tako postao pravi hit. A zadatak glasi: 8:2 (2+2)=?

I dok su brojni korisnici kao točan odgovor napisali broj jedan, mnogima je rješenje ispalo 16  

8 ÷ 2 x (2+2) = 8 ÷ 2 x 4 = 4 x 4 = 16 

Što mislite što je točno?

Jedan je matematičar objasnio u viralnom YouTube videu objasnio kako se dođe do rezultata, a video je do sada pogledan više od 15 milijuna puta.

Divljina kojom su nekad vladali dinosauri

1/4

-  Kako biste došli do točnog odgovora trebate znati po kojem redoslijedu rješavati računske operacije. Prvo se rješavaju zagrade, a kad se zagrada ukloni, onda se množi.

POGLEDAJTE OBJAŠNJENJE:

No neki se ni nakon objašnjenja 'nisu dali smesti' pa su nastavili inzistirati na svom rješenju, tvrdeći da se množenje treba obaviti prije dijeljenja, s čim se dođe do rješenja 16.

Ipak, matematička pravila kažu kako prednost ima ona operacija koja ide prva s lijeva na desno - što je u ovom slučaju dijeljenje pa je rješenje zadatka - jedan.

 8 ÷ 2(2+2) = 8 ÷ 2(4) = 8 ÷ 8 = 1 

Počela božićna čarolija s potpisom Saše Šekoranje: 'Dvoumio sam se, a onda odlučio napraviti nešto veselo i blještavo, neka klinci gledaju i maštaju

Počela božićna čarolija s potpisom Saše Šekoranje: 'Dvoumio sam se, a onda odlučio napraviti nešto veselo i blještavo, neka klinci gledaju i maštaju'

Počela božićna čarolija s potpisom Saše Šekoranje: 'Dvoumio sam se, a onda odlučio napraviti nešto veselo i blještavo, neka klinci gledaju i maštaju'

Objavljuje Večernji list u Četvrtak, 12. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije