Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost od infekcije i alergije

Mama na TikToku pokrenula raspravu: Je li sigurno maloj djeci bušiti uši? Evo što kaže pedijatar

TikTok/marisacarpineta
19.08.2021.
u 13:32

Kod beba, upozorava liječnik, ne postoji samo opasnost od lokalne infekcije - koja može uzrokovati crvenilo, bol, otekline i ožiljke - već i od sistemske infekcije cijelog organizma

Nedavno je TikTok korisnica @marisacarpineta online pokrenula lavinu komentara, kad je objavila video svoje šestomjesečne bebe koju je odvela da joj se pištoljem probuše uši. Video je pogledan skoro sedam milijuna puta, a u njemu mama drži svoju bebu koja plače, dok joj tattoo majstor buši uši...

Njen je video uglavnom naišao na kritike i većina je roditelja komentirala kako je 'okrutno tako nešto raditi malom djetetu', no u konačnici, izbor je, naravno, na samim roditeljima.

Pedijatar dr. Ravi Jayaram kaže da i najmanji ubod kože nosi rizik od infekcije, no nekoliko je razloga zašto su male bebe u većem riziku od veće djece i odraslih.

@marisacarpineta

6 months calls for ear peircings 🥺 ##babypiercing ##6months ##banpiercingguns ##professionalpiercer ##TobiBella

♬ original sound - Doctor Brixx

- Prvi je taj što imaju manje ušne resice pa je lakše probiti pogrešno mjesto - kaže dr. Jayarm i dodaje da je drugi razlog taj što im imunološki sustav nije uvijek do kraja razvijen i snažan kao kod odrasle osobe, pa lakše nastaje infekcija, brže se širi, a može se i zakomplicirati.

Kod beba, ističe, ne postoji samo opasnost od lokalne infekcije - koja može uzrokovati crvenilo, bol, otekline i ožiljke - već i od sistemske infekcije cijelog organizma.

Grad objavio raspored cijepljenja za sljedeći tjedan, a dolazi i do promjene u testiranju

1/3

- Skroz mala djeca imaju veće šanse da im lokalna infekcija pređe u sistemsku, a postoje i bakterije (poput stafilokoka) koje često žive na koži, a koje ako dospiju u organizam mogu biti jako opasne - rekao je za The Sun.

Osim infekcije može se, kaže, kod djece razviti i alergijskih reakcija, pogotovo ako su prvi put da direktno izložena metalima, pa ne znate kako će im tijelo reagirati.

- Zlato je najmanje alergen materijal, no mnogi tattoo majstori/zlatari koriste jeftinije materijale koje često uzrokuju kožne alergije - kaže dr. Jayarm.

Ipak, dodaje, bušenje ušiju maloj djeci prihvatljivo je u mnogim kulturama, a u gotovo 30 godina rada na pedijatriji nije kod beba vidio sustavnu infekciju uzrokovanu bušenjem ušiju - ali se nagledao veće djece s infekcijama koje je uzrokovao piercing.

Nedavno je tako, kaže, liječio tinejdžera koji je zbog probušenog uha razvio infekciju krvi.

- Ako djetetu bušite uši, svakako to napravite na nekom uglednijem i poznatijem mjestu, gdje je djelatnik sigurno prošao obuku - savjetovao je; jer ako se poštuju higijenske mjere i koristi sterilna oprema; rizik od infekcije ipak je znatno manji.

Djevojka ostala šokirana prijedlogom aplikacije za spojeve: "Zaista neugodan spoj!"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije