Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internet i majke

"Ma kakvih sat i pol, na internetu visim tri sata"

mame na netu
Robert Anić/pixsell
10.12.2010.
u 08:01

- Posljednjih dana na internetu sam provodila i više nego uobičajeno jer sam tražila sve vijesti o poskupljenju vrtića u Zagrebu, to je za mene sada goruća tema, kaže Sandra Burica

Izoliranost, odsječenost od svijeta, usamljenost... više ne muče majke koje su “zarobljene” kod kuće s tek rođenom djecom. U prosjeku 92 minute na dan majke koje imaju malu djecu provedu pretražujući omiljene internetske stranice, donosi britansko istraživanje koje je objavio Daily Mail. Gotovo polovica ispitanih mladih majki u dobi od 16 do 24 godine služi se i mobitelima kako bi pristupile internetu, a od deset majki njih četiri će se nakon buđenja usred noći priključiti na internet.

Omiljene stranice majkama su one društvenih mreža te forumi o roditeljstvu, na kojima pronalaze korisne savjete o odgoju i njezi djeteta. Nove se majke na internetu dopisuju s partnerima i prijateljima koji su na poslu, traže kulinarske recepte, šalju elektroničku poštu i telefoniraju preko Skypea. Sedam od deset žena komunicira s drugim majkama te izmjenjuje roditeljska iskustva i savjete od jednog do dva sata svaki dan. Većina žena prednosti moderne tehnologije vidi kao blagoslov koji im je olakšao život i pružio više slobodnog vremena.

Kad beba zaspi...

Sandra Burica, majka dviju djevojčica – četveromjesečne Nike i trogodišnje Sare – tipična je predstavnica mlade generacije “on-line” majki, kao proizišla iz spomenutog istraživanja: na internetu je svaki dan, ali i “prebaci normu” jer se ondje zadrži i po tri sata na dan. Kao i bioritam, i ritam boravka na internetu određuju joj kćeri, pa se redovito “prikopča” kada mlađa djevojčica spava ili dok je starija u vrtiću. Što je na njezinu repertoaru?

– Najprije su to portali i stranice dnevnih listova, poput net.hr, Večernjeg lista ili 24 sata, gdje preletim sve vijesti i obavezno vremensku prognozu. Onda se konektiram na Facebook, gdje se družim s prijateljima koje ne viđam često zbog obiteljskih obaveza ili su pak izvan Zagreba. Obavezno pogledam i mailove, a putem interneta slušam i radio, Plavi radio ili Antenu. Internet mi je velika pomoć i za plaćanje režija: otkad sam otkrila internetsko plaćanje, nisam ušla u poštu, i to mi je golemi spas za dušu – priča 30-godišnja Zagrepčanka kojoj je internet bio velika pomoć pri prvoj trudnoći, porođaju i prvim danima majčinstva, kada je redovito posjećivala stranice Udruge Roda, na čijem je forumu našla mnogo korisnih savjeta.

– Evo, jučer sam čitala savjete o cipelicama i što mogu očekivati od petomjesečnog djeteta. Posljednjih dana na internetu sam provodila i više nego uobičajeno jer sam tražila sve vijesti o poskupljenju vrtića u Zagrebu, to je za mene sada goruća tema – otkriva Sandra.

Pola sata – dovoljno

Rezultati istraživanja koji potvrđuju da je u porastu broj “on-line” majki nimalo nisu iznenadili stručnjaka za on-line komunikaciju dr. Gorana Bubaša. Novije studije pokazale su da su u manjim postocima žene kao korisnice interneta prestigle muškarce, premda su prva istraživanja o korištenju interneta išla njima u korist. – Mlade žene informatički su vrlo pismene i u prosjeku nešto obrazovanije od muškaraca, a kroz informatičko obrazovanje u školskome sustavu i tehnologija im je dobro poznata. Surfanjem ispunjavaju osobne i obiteljske potrebe, informiraju se o proizvodima za majke i bebe. No, mislim da je sat i pol, kako pokazuje studija, previše vremena jer je pola sata sasvim dovoljno za osobne i obiteljske potrebe. Mlade majke malo pretjeruju s internetom: na taj način možda zakidaju obitelj i kućanske poslove, ali gotovo ista situacija je i na strani muškaraca – kaže dr. Goran Bubaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije