Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Loše pamtite tuđa imena? Stručnjak objasnio trikove koji će vam pomoći

Budimo iskreni. Tko u jednom ili drugom trenutku nije zaboravio ime osobe s kojom priča?
27. listopada 2019. u 07:00 1 komentara 2012 prikaza
Foto: Getty Images

Sjećanje imena  mnogi od nas nisu savladali. Sa starenjem to postaje samo teže, a za mnoge od nas učenje i pamćenje imena problematično. Uz nekoliko laganih trikova pamćenje imena može biti izrazito jednostavno. Ovom problematikom se bavio i dr. Antonio Rotondo koji je licencirani klinički psiholog, specijaliziran za neuropsihologiju, a ponudio je i nekoliko savjeta kako efikasnije zapamtiti tuđa imena.

DOBRI SAVJETI Stručnjakinja za seks podijelila svoje četiri najdraže stvari za raditi u spavaćoj sobi

Ponovite ime kada ga prvi put čujete

Recimo da ste na zabavi kada se upoznate s novom osobom. Pažljivo ponovite njihovo ime naglas čim ga čujete. S kognitivnim, slušnim ponavljanjem, vjerojatnije je da ćete učinkovito kodirati i pohraniti ​​ime te osobe za kasnije. 

Primijetite jedinstvene karakteristike 

Kada osoba s kojom pričamo ima izrazito često ime, veće su šanse da ga zaboravimo jer je uobičajeno. Ako pak vidimo da ta osoba ima zanimljivu torbicu, unikatan nakit ili već nešto treće, lakše ćemo ju zapamtiti. 

Izašla lista najpopularnijih Imena za pse: Maza i Mali su out, a in su Čarli, Maks, Bela i Luna!

Karakterne osobine

Možda vam se čini kako osoba koju ste upoznali nema ništa specifično i pamtljivo na prvi pogled. U tom slučaju, razmislite o njegovim karakternim osobinama koje ste uspjeli uhvatiti u malo vremena. Priča li ta osoba previše kad je uzrujana ili se možda često smije? Tu karakteristiku povežite s njihovim imenom. Iako možda zvuči glupo, nadimci poput ''Vesela Ana'' ili ''Brbljavi Ivan'' uvelike će pomoći kod pamćenja imena. 

Zdrav život

Odmarajte se i vježbajte. Dosta sna i vježbanja presudno je za radnu memoriju i zdravlje mozga. Kako starimo, ove komponente zdravog načina života postaju samo važnije. One mogu pomoći u održavanju moždane magle, olakšavajući učenje i spremanje novih imena.

Sjećanje imena može biti teško za mnoge od nas, ali to je  vještina koja se može naučiti. Uz malo prakse primjene gore navedenih savjeta, možete biti bolji s imenima. Na tome će vam zahvaliti ne samo vaš mozak već i društveni život. 

Ljubavne savjete potražili smo kod kumica na placu:
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak