Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fashion Week London Financijaši tjeraju dizajnere na komercijalnu modu, što nimalo ne zbunjuje najbolje među njima poput Baileyja i Westwoodove

Londonske piste pune su urbane romantike

fashion Week
AFP
24.02.2010.
u 20:10

Turski dizajner Hakaan Yildirim s pravom je imenovan novom modnom zvijezdom iako su mnogi previdjeli njegov “mikro new look”. Hakaan je dao novi izgled klasičnim minimalističkim krojevima.

Svijet mode je na prekretnici sudeći prema tjednima mode upravo održanima u New Yorku i Londonu. Već dugo čitamo kako financijaši najjačih modnih kuća traže od dizajnera da primire svoje avangardne stvaralačke strasti i posvete se modi koja će biti puno komercijalnija. Jasno: da bi oni mogli više zarađivati, a ne zato što bi avangardna moda bila upitne ljepote. Moda je, međutim, ipak nepovratno zagazila u modele koji se teže nose, koji izgledaju komplicirano, nisu klasičnih oblika ili se mogu nositi na više načina, što također zahtijeva poduku dizajnera! No i dizajneri znaju da se valja bosti s rogatim pa popuštaju onima koji drmaju modnom vlašću. Tako je umalo datum održavanja London Fashion Weeka odgođen da bi se uskladio s terminima u kojima slavna urednica američkog Voguea Anna Wintour ima vremena sjediti u prvom redu.

Viviennin pink tartan

Nije to, dakako, jedini dokaz popuštanju komercijalizaciji. Ali Christopher Bailey je za Burberry dao gotovo klasičnu kolekciju, jasnih linija, s golemim ogrtačima, pilotskim jaknama, strukiranim jaknama. Spoj romantičnog, rokerskog i klasičnog sigurno će se dobro prodavati.

Londonska modna kraljica Vivienne Westwood iznova je na majicama ispisivala sociopolitičke poruke u svojoj kolekciji Red Label. Ima tu svega i svačega, kolorističkih ubojstava i konstrukcijskih komplikacija. Ali sve je to prihvatljivo za nošenje. A svojem je zaštitnom znaku – tartanu – podarila nove boje, uključujući i kričavu pink-varijantu.

Puno tvida, pletiva, uz PVC-ogrtače nalazimo i kod Paula Smitha, u kojeg su modni kritičari uočili spoj country stila i jakog lady looka tipa Madonne!

Sienna Miller i sestra Savannah nisu čak imale ni pistu, a modeli su im pristupačnih cijena i oblika. Član žirija našeg Modnog ormara TTF-a Bora Aksu dao je blagi spoj SF-a i modne lahoraste romantike.

Hakaan i Hogg za pet!

Londonski tjedan mode ima i svoju novu modnu zvijezdu – Hakaana Yildirima. U prvom redu sjedi mu top-model Kate Moss, a revije nose Natalia Vodianova i Lara Stone. Nama se pak najviše sviđa zbog sjajnog baratanja krojnim minimalizmom iz kojeg izvlači odlične glamurozne oblike. Pravo je osvježenje! Tko bi to rekao vidjevši ga proćelava s perčin-punđom kakvu i očekujemo od pravog Turčina. Na sličan je način sjajna u urbanom modnom rukopisu bila i Pam Hogg, što je honorirao kolega Nick Cave sjedeći u publici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije