Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj djeteta

Ljevaci ili dešnjaci? Većina djece 'izabere' ruku do ove godine

Pisanje pisma
Foto: Ilustracija/ Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
29.08.2018.
u 13:40

Roditeljima koji sumnjaju da im je dijete ljevoruko Sattler savjetuje da postave određene objekte u sredinu, bojicu na sredinu papira ili žlicu na sredinu tanjura. Tako djeca imaju slobodnu mogućnost izbora.

Kod neke je djece odmah jasno jesu li ljevaci ili dešnjaci, ali većina će ih se naizmjenično koristiti objema rukama do četvrte godine i onda izabrati koju preferiraju.

Njihov bi izbor trebao biti jasan najkasnije do polaska u školu, kaže njemačka psihoterapeutkinja Johanna Barbara Sattler. 

Ukoliko se to ne dogodi, roditelji bi trebali potražiti pomoć pedijatra ili posebno obučenog savjetnika.

Neutvrđena preferencija, naime, može uzrokovati probleme u školi.

Stalno mijenjanje ruke kojom se piše može potencijalno uzrokovati probleme u razvoju djeteta. 

Roditeljima koji sumnjaju da im je dijete ljevoruko Sattler savjetuje da postave određene objekte u sredinu, bojicu na sredinu papira ili žlicu na sredinu tanjura. Tako djeca imaju slobodnu mogućnost izbora. 

Roditelji nipošto ne bi trebali pokušavati promijeniti djetetovu preferiranu ruku. To može uzrokovati probleme u finoj motorici, pamćenju i koncentraciji. 

Komentara 1

DU
Deleted user
19:52 12.12.2018.

Koja je to "ova" godina? Jel će svi u 2018 odabrati ruku? Ili je "ove" neki broj koji stoji između 2012 i 2013? Jel se ovako nešto stječe ako ideš u posebne škole u kojima ti oduzimaju znanja, pa postaneš novinar ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije