Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Čuvajte se! Ove ljetne boljke kvare nam odmor

sunčanje
Foto: Thinkstock
1/3
11.08.2014.
u 19:06

Pokušaji da iskoristite svaki trenutak ljetovanja mogu iscrpiti, srušiti imunitet i "navući" zdravstvene tegobe

Napon ljeto, godišnji i dugoočekivani odlazak na ljetovanje. Tjedan, za sretnike dva ili one rijetke tri, vrijeme je koje pokušavamo iskoristiti za što dulji boravak na plaži, izlaske, druženja, a najmanje za ono što bismo nakon ubitačnog cjelogodišnjeg ritma trebali – odmor.

Sezona putovanja, kupanja i u uživanja u suncu vrlo često uzima danak u zdravlju svih, a posebno žena. Krenemo li od pretpostavke je većina platila svaki dan boravka na moru, očekujemo da ćemo iskoristiti svaku minutu i prve žrtve opeklina od sunca bilježe se već prve večeri nakon dolaska na more. Malo vjetra na brodici, mokri kupaći kostim i hladan tuš na plaži garantiraju vam upalu mjehura. Promjena vode i najosjetljivijima može donijeti crijevne tegobe, baš kao i najmlađima koji će se nagutati vode u plićaku ili bazenu.

Pokušaji odgode ciklusa i uzimanje hormonskih preparata na svoju ruku nije bezazleno

prof. Dražen Postružnik, spec. ginekologije i porodiljstva

Savjeta je za sigurno ljetovanje bezbroj, no kako ne biste otišli pretrpani stvarima i u stresu, razmišljajući što bi se sve moglo dogoditi, najvažnije je da vas na moru prati dobra volja i da se ondje držite devize da je to ipak odmor, a ne adrenalinski lov na vrijeme u kojem ćete napraviti sve što tijekom godine niste stigli. Brojni novi susreti te slobodniji način života mogu donijeti velike brige, osobito mladim djevojkama koje prvi put ljetuju same.

– Neželjena trudnoća prva je na nepopularnoj ljetnoj ljestvici opasnosti. Unatoč činjenici da smo svi dobro informirani i, kao posljedica toga, zaštićeni od neželjene trudnoće, ipak se zna dogoditi “iskliznuće” – kaže dr. Postružnik.

Koža pamti svako nezaštićeno izlaganje suncu, a suhoća i mrlje tek su neke od posljedica

dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerologije

Broj pobačaja u mjesecima nakon ljeta znatno se povećava. Žene se ljeti susreću i s raznim genitalnim infekcijama, čiji uzrok ne mora biti samo promiskuitet nego i promjena načina života. Nedostatak sna i dobrog odmora najčešće rezultira padom tjelesnog imuniteta, pa se infekcije lakše “zarade”. Pritom valja znati da nije riječ samo o seksualno prenosivim bolestima nego i o infekcijama ostalim uzročnicima (npr. Escherichia coli) koji se u normalnim uvjetima efikasno blokiraju imunim reakcijama stanica organizma. Najčešća genitalna infekcija i ljeti ostaje gljivična – Candida je neslavni pratitelj pada imuniteta. Probleme može nanijeti i niz bakterija i virusa te protozoa (Trichomonas vaginalis, Gardnerella, gonokok, HPL, herpes…).

– Simptomi su blagi, ali upala zna loše utjecati na gornje genitalne organe. Posljedica može biti i neplodnost – upozorava ginekolog. Dr. Postružnik te dodaje da ne treba zanemariti ni urinarne infekcije koje izaziva kupanje u hladnom moru, nošenje mokrog kupaćega kostima, vjetar – sve to slabi obrambenu moć stanica i organizma i izaziva neugodne cistitise.

>> Obrađujte vaše cvijeće za jači imunitet i srce

>> Komarci, meduze, pčele... Kako se zaštititi od insekata?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije