Naslovnica Lifestyle Hrvatska liječi

Ljekarna iz netaknute i veličanstvene prirode

Jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara je medun, med bogat mineralnim tvarima i enzimima kojeg se preporučuju srčanim bolesnicima i slabokrvnim ljudima.
10. lipnja 2019. u 10:07 116 prikaza
Lika i Gorski kotar
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Lika i Gorski kotar – zeleno srce Hrvatske – mjesto je gdje je priroda “odlučila” uzeti stvar u svoje ruke i na tim prekrasnim prostranstvima razasuti ljekovito bilje. U toj još netaknutoj ljekarni pregršt je prirodnih lijekova, poput drena od čijih se zrelih plodova pravi čaj koji služi kao lijek za bolesti organa probave. Raste tu i vrijesak koji se koristi kao sredstvo protiv crijevnih parazita te za liječenje jetre i žuči, kašlja, nadutosti i grčeva.

Za izbacivanje žučnog kamenca pomoći će vam smilje, pelin će smiriti želudac i vratiti apetit... Od kadulje, biljke koju su još stari

Rimljani zbog njezinih ljekovitih svojstava smatrali svetom, prave se čaj i vino koje korisno za bubrege i jetru te bolesti zubnoga mesa i dišnih putova. Kadulja se koristi i u kulinarstvu.

Za proljetne se alergene preporučuje sirup od maslačka, dok je med od ovih žutih cvjetova dobar lijek protiv kašlja te za jačanje i čišćenje krvi te probavu. Krvne će žile pročistiti i medvjeđi luk, baš kao i želudac i crijeva. Ovoj se biljci pripisuju i uklanjanje bljedila kože, čireva, lišajeva i osipa. Vitaminom C bogat je čaj od divljeg voća, poput šipka, gloga, drenjine... kojeg pravi obitelj iz Like. Jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara je medun, med bogat mineralnim tvarima i enzimima kojeg se preporučuju srčanim bolesnicima i slabokrvnim ljudima. Teško je nabrojiti što vam sve ljekovito nude Lika i Gorski kotar.

Jer samo na Velebitu ima čak 1850 biljnih vrsta. Mnoge od njih prirodna su ljekarna iznikla u ovom podneblju očuvanih čistih izvora vode i zraka koje posjećuju istinski ljubitelji prirode uživajući daleko od gradske vreve na mirisnim livadama, u brdima i planinama, u okrilju jezera, potoka i rječica...

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka