Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boje se točke

Lingvisti diljem svijeta utvrdili isto: Mladi se boje točke u porukama, a evo i zašto

shutterstock
26.08.2020.
u 11:45

Kada pošaljete poruku bez točke, očito je da ste je završili.

Lingvisti tvrde da mladi ne vole točke u rečenicama jer im se čine kao znak bijesa - posebno kad se radi o porukama s društvenih medija. Pretpostavlja se da je to zbog toga što milenijalci i generacija Z, odrasli uz telefone, češće šalju kraće poruke bez interpunkcije. Prema lingvistima, točka je postala pasivan agresivni simbol za mlađe generacije, jer se tekst može protumačiti kao znak neugodnosti, prenosi metro.co.uk.

Lauren Fonteyn sa Sveučilišta Leiden rekla je:

- Ako pošaljete tekstualnu poruku bez točke, već je očito da ste završili rečenicu. Dakle, ako dodate taj znak za završetak, gledat će ga kao nešto negativno te će često imati krivu intonaciju i negativan ton. 

Studija iz 2015. godine među sveučilišnim studentima također podupire negativne konotacije. Otkrilo je da bi točka zapravo mogla činiti ljude neiskrenima. Owen McArdle, lingvist sa Sveučilišta u Cambridgeu, rekao je:

- Moje je iskustvo da je točka iznimka, a ne norma u trenutnim porukama mladih te ima novu ulogu u označavanju naglog ili ljutog tona.

Naravno, stručnjaci su primijetili da je važno uzeti u obzir kontekst. Na primjer, korištenje točke u e-pošti potpuno je prihvatljivo i ne smatra se nepristojnim. Lingvisti već godinama raspravljaju o potencijalnoj promjeni značenja točke, u odnosu na internetsku komunikaciju. Profesor David Crystal, jedan od vodećih svjetskih jezičnih stručnjaka, kaže da se upotreba točke 'revidira na zaista temeljni način.' U svojoj knjizi Making A point piše:

- Ljudi jednostavno ne stavljaju točku, osim ako ne žele postići nešto. 

Zamolio djecu da se pretvaraju kao da pričaju na mobitel, a njihova ga gesta iznenadila:

Komentara 2

GE
Gensoman1000
12:43 26.08.2020.

Mislite valjda na mlade osjetljive princeze iz zapadne europe i amerike jer ovakve gluposti ne prolaze kod nas....lol Zamislite samo kakve probleme imaju ti "mladi" kada im tocka na kraju recenice uzrokuje traume.....lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije