Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pratite simptome

Liječnik objasnio kako brzo možemo dehidrirati, ali i kako se zaštititi od toga

Vrućina
Shutterstock
23.07.2021.
u 09:29

Ako primijetite neki od znakova dehidracije premjestite se negdje gdje je veći protok zraka (pokraj klima uređaja ili ventilatora) i odmah popijete malo tekućine, a onda pijte svakih 15 minuta

U zadnjem su desetljeću ljetne temperature osjetno porasle, zbog čega je u Europi zabilježen i porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama - a procjenjuje se da će zdravstveni rizici uzrokovani valovima vrućine još rasti.

- Oko 60 posto našeg tijela je voda koju pomalo gubimo znojenjem, čak i disanjem, a ako je ne nadoknadimo, nastupa dehidracija - objasnio je liječnik s Yale Medicinea dr. David Della-Giustina.

Uz žeđ su, kaže on, najočitiji simptomi dehidracije suha usta, mučnina, vrtoglavica i glavobolja, a kod nedostatka tekućine mokraća mijenja boju i postaje tamnija.

Kako brzo možemo dehidrirati?

Najizloženiji su dehidraciji oni koji se na vani otvorenom bave raznim aktivnostima, a prema Della-Giustini, mogu dehidrirati već za 30-ak minuta.

Foto: screenshot/facebook

- U sat do dva čovjek može izgubiti litru do dvije vode, a za dehidraciju je dovoljno i manje, pa ona može nastupiti već nakon 30 minuta - kaže Della-Giustini i napominje da su riziku najizloženija skroz mala djeca, ali i stariji ljudi kojima se tijelo teže hladi i koji često piju i razne lijekove koji taj proces ubrzavaju .

Kako se zaštititi

Po velikim vrućinama nemojte izlaziti ako ne morate i pijte redovito; svakih sat vremena, kaže Della-Giustina. Po njemu se potrebe za tekućinom razlikuju od osobe do osobe, a ističe kako bismo po velikim vrućinama svi trebali provjeravati boju mokraća i reagirati ako potamni. 

Nesla na kovanici eura: Važan iskorak u perceptivnom povezivanju Tesle i njegove domovine Hrvatske na globalnoj razini

Vrućina
1/3

- Kad osjetimo žeđ, već smo izgubili od jedan do dva posto tjelesne tekućine - rekao je liječnik za Huff Post.

Ako primijetite neki od znakova dehidracije; tamniju mokraću, mučninu ili vrtoglavicu; on savjetuje da se premjestite negdje gdje je veći protok zraka (pokraj klima uređaja ili ventilatora), a vrlo je važno i da odmah popijete malo tekućine, nakon čega je pijete svakih 15 minuta.

Inače, u takvim situacijama obična voda nije najbolji izbor jer je zbog gubitka elektrolita potrebno nadoknaditi šećer i natrij. 

- Ako se rehidrirate isključivo vodom i ne nadoknađujete elektrolite, zapravo si ne pomažete - kaže liječnik i objašnjava da su za dehidraciju najbolji izbor energetski napitci - ili pola žličice soli i šest žličica šećera u litri vode.

Prirodni trikovi protiv uboda komaraca: Koristite talog kave, limun, ružmarin...

 

Komentara 1

MO
montello
13:19 23.07.2021.

Nakon 2003 imamo sve toplija ljeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije