Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv kognitivnog propadanja

Liječnici objasnili koja je hrana najbolja za zdravlje mozga i borbu protiv depresije

orašasti plodovi
unsplash.com
19.08.2022.
u 13:30

Svježe začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, kadulje i bosiljka također pomaže zdravlju mozga jer sadrži spojeve koji mogu spriječiti oštećenje stanica, spriječiti bolesti i potaknuti zdravo starenje.

Adekvatna prehrana može pomoći u izgradnji mišića, jačanju kostiju i zaštiti srca, a važnu ulogu hrana igra i u mentalnom zdravlju.

- Ako hranu za zdravlje mozga učinite dijelom prehrane, izoštriti ćete pamćenje i spriječiti kognitivno propadanje, ali i zadržati depresiju dalje od sebe - kaže dr. Drew Ramsey, osnivač klinike Brain Food i autor knjige Eat to Beat Depression and Anxiety (Jedite da pobijedile depresiju i anksioznost). 

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

orašasti plodovi
1/12

Najbolja hrana za to je, kaže, povrće, a osobito lisnato i voće, osobito bobičasto, zatim plodovi mora, fermentirana hrana, orašasti plodovi, začinsko bilje i tamna čokolada.

- Ne morate izbaciti omiljeni čips ni nikad više ne pojesti sladoled ali ako si zdrave grickalice učinite dostupnima, vjerojatno ćete ih više konzumirati.

Imajte pri ruci orašaste plodove

"Oni su idealna kombinacija proteina, hranjivih tvari poput vitamina E i masti ugodnih za mozak", kaže Ramsey, a u jednoj su studiji nedavno povezani i s boljim rezultatima na kognitivnim testovima."

Isto je, dodaje, i s tamnom čokoladom koja je moćan alat očuvanje za mentalnog zdravlja.

- U jednoj su maloj studiji redoviti konzumenti tamne čokolade imali 70 posto manju vjerojatnost za razvoj depresije - objasnio je.

Koristite puno maslinovog ulja 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje osigurava dva hranjiva sastojka koja su vašem mozgu potrebna svaki dan: zdrave masnoće i polifenole koji mu daju papreni okus i obuzdavaju upalu mozga, kaže dr. Ramey.

"Otprilike tri žlice visokokvalitetnog maslinovog ulja dnevno mogu kod ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem poboljšati probleme s pamćenjem".

Ulje, savjetuje, pretočite u lijepu keramičku ili zatamnjenu staklenu bocu i držite je na kuhinjskom pultu, dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Uzgajajte svježe začinsko bilje (makar i na prozorskoj dasci!)

Svježe začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, kadulje i bosiljka također pomaže zdravlju mozga jer sadrži spojeve koji mogu spriječiti oštećenje stanica, spriječiti bolesti i potaknuti zdravo starenje.

"Ono također može učiniti privlačnijim namirnice koje potiču rad mozga poput povrća i plodova mora", kaže Carolyn Williams, dr. sc., suvoditeljica Happy Eating Podcasta. Uzgoj vlastitog bilja znači da ga možete ubrati koliko vam je potrebno, a i lijep je i mirisan dodatak kuhinji.

Ako uzgajate samo jednu biljku, dr. Ramsey predlaže ružmarin koji može pomoći u poboljšanju pamćenja. "Nasjeckajte ga i pospite po povrću", rekao je za Real Simple.

Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije