Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako lažljivci tako dobro skrivaju laži? Koriste se ovom tehnikom...

Lažljivci će često gledati sugovornika direktno u oči kako bi skrili što više tjelesnih znakovi koji ih otkrivaju
15. listopada 2018. u 21:09 1 komentara 3785 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Lažljivci su svjesni znakova koji ih otkrivaju pa su neke od njih naučili zatomiti. No to ipak ne znači da mogu proći neprimijećeno.

Pokazalo je to i posljednje istraživanje na Sveučilištu Edinburgh gdje su sudionici igrali igru u parovima, a u kojoj je jedan od partnera morao lagati gdje se nalazi blago u igri traženja.

Većina je u braku U ovo vrijeme ljudi najčešće varaju partnere, otkriveno i koliko se često čuju s ljubavnicima

Znanstvenici su otkrili kako osobe koje lažu, znaju i kako skriti znakove koji ih otkrivaju, poput izbjegavanja gledanja u oči. Voditelj istraživanja, Martin Corley, izjavio je kako su oni koji lažu svjesni tjelesnih znakova koji ih otkrivaju pa su ih i naučili zatomiti. 

Ipak, njihovi partneri u ovoj igri uspjeli su otkriti kada osoba laže. Na početku igre, znanstvenici su primijetili 19 znakova laganja, a među njima su bili očiti micanje obrvama i pauze tijekom pričanja. 

Par iznenađeni? Mit ili istina: Žene varaju koliko i muškarci i to zbog - seksa?

Pokazalo se da osobe koje slušaju mogu prepoznati laž u milisekundama.  Uzdasi poput "um", "uh", ponavljanje riječi i drugih uzdaha te ispravljanje sebe tijekom razgovora u pola rečenica i sl, također su znakovi laganja koji su lako prepoznatljivi drugima. 

Ostali znakovi koji lažljivce mogu razotkriti su "popunjavanje praznina", ponovno započinjanje razgovora ili neke teme, proširivanje rečenica, pokreti glave, ruku, smijanje pri izgovaranju nečega što i nije toliko smiješno. 

Lažljivci će često gledati sugovornika direktno u oči kako bi skrili što više tjelesnih znakovi koji ih otkrivaju, jedan je od zaključaka istraživanja objavljenih u časopisu Journal Of Cognition. 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas