Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više vitamina

Kravlje mlijeko je 'out'. Za ljude je puno bolje - žirafino?

Mlijeko eksperiment
Foto: screenshot/youtube
19.01.2017.
u 11:41

Da nije riječ o šali pokazuje i činjenica da su se s hranjivošću žirafinog mlijeka pozabavili i stručnjaci koji su 1962. analizirali sastav mlijeka ove životinje i otkrili da je puno hranjivije za ljude od kravljeg.

Kravlje mlijeko ljudima je jedna od osnovnih namirnica preko sedam tisuća godina. No, je li došlo vrijeme kada to prestaje biti?

Posljednje vrijeme zabilježen je porast zanimanja za druge vrste mlijeka, životinjskog. Tako je na najpoznatijoj internet tražilici, Google-u, zabilježen porast pretraživanja: "Kako pomusti žirafu". 

Da nije riječ o šali pokazuje i činjenica da su se s hranjivošću žirafinog mlijeka pozabavili i stručnjaci koji su 1962. analizirali sastav mlijeka ove životinje i otkrili da je puno hranjivije za ljude od kravljeg. 

Ono sadrži znatno više masnoće, čak 12.5 posto, ali i puno više vitamina B12 i A. Upravo nedostatak vitamina B12 u organizmu uzrokuje neugodne simptome poput obamrlosti, trnaca, osjećaja žarenja u nogama, drhtavice, slabosti mišića, poremećaja spavanja, gubitak pamćenja, iracionalnu srdžbu, narušenu mentalnu funkciju i dovodi do Alzheimerove bolesti ili pak uzrokuje psihološke probleme poput demencije, depresije, psihoze i opsesivno-kompulzivnog ponašanja. 

Količine riboflavina, tiamina i vitamina B6 su približno jednaki kao u istoj količini kravljeg mlijeka pa se da lako zaključiti da je mlijeko žirafe znatno bolje za ljude od kravljeg mlijeka. No, ono što može "odbiti" mnoge, je količina masnoće mlijeka žirafe, ali ona ne mora biti loša za naše zdravlje. 

Studija provedena 2016. godine na Tuft Sveučilištu, pokazala je da osobe koje svakodnevno konzumiraju punomasne mliječne proizvode imaju za 46 posto manji rizik od razvijanja dijabetesa u usporedbi s osobama koje ih izbjegavaju konzumirati. 

Mlijeko žirafe ima četiri puta više masnoće koja sprečava dijabetes, znatno više razine vitamina B12 i A što ga lako može svrstati na listu "supernamirnice". 

>>Dajte djeci punomasno mlijeko, manji je rizik da postanu pretila

Komentara 4

PS
psyhotic
15:38 19.01.2017.

O Linda, Linda!!!

GR
grodar
11:49 19.01.2017.

I vratina

DA
dangebandi
19:48 19.01.2017.

Sad će morat mjenjat onaj vic, susjed jel ti žirafa puši? Ne. -Onda ti štala gori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije