Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kravlje mlijeko je 'out'. Za ljude je puno bolje - žirafino?

Da nije riječ o šali pokazuje i činjenica da su se s hranjivošću žirafinog mlijeka pozabavili i stručnjaci koji su 1962. analizirali sastav mlijeka ove životinje i otkrili da je puno hranjivije za ljude od kravljeg.
19. siječnja 2017. u 11:41 4 komentara 586 prikaza
Mlijeko eksperiment
Foto: screenshot/youtube

Kravlje mlijeko ljudima je jedna od osnovnih namirnica preko sedam tisuća godina. No, je li došlo vrijeme kada to prestaje biti?

Posljednje vrijeme zabilježen je porast zanimanja za druge vrste mlijeka, životinjskog. Tako je na najpoznatijoj internet tražilici, Google-u, zabilježen porast pretraživanja: "Kako pomusti žirafu". 

Da nije riječ o šali pokazuje i činjenica da su se s hranjivošću žirafinog mlijeka pozabavili i stručnjaci koji su 1962. analizirali sastav mlijeka ove životinje i otkrili da je puno hranjivije za ljude od kravljeg. 

Ono sadrži znatno više masnoće, čak 12.5 posto, ali i puno više vitamina B12 i A. Upravo nedostatak vitamina B12 u organizmu uzrokuje neugodne simptome poput obamrlosti, trnaca, osjećaja žarenja u nogama, drhtavice, slabosti mišića, poremećaja spavanja, gubitak pamćenja, iracionalnu srdžbu, narušenu mentalnu funkciju i dovodi do Alzheimerove bolesti ili pak uzrokuje psihološke probleme poput demencije, depresije, psihoze i opsesivno-kompulzivnog ponašanja. 

Količine riboflavina, tiamina i vitamina B6 su približno jednaki kao u istoj količini kravljeg mlijeka pa se da lako zaključiti da je mlijeko žirafe znatno bolje za ljude od kravljeg mlijeka. No, ono što može "odbiti" mnoge, je količina masnoće mlijeka žirafe, ali ona ne mora biti loša za naše zdravlje. 

Studija provedena 2016. godine na Tuft Sveučilištu, pokazala je da osobe koje svakodnevno konzumiraju punomasne mliječne proizvode imaju za 46 posto manji rizik od razvijanja dijabetesa u usporedbi s osobama koje ih izbjegavaju konzumirati. 

Mlijeko žirafe ima četiri puta više masnoće koja sprečava dijabetes, znatno više razine vitamina B12 i A što ga lako može svrstati na listu "supernamirnice". 

>>Dajte djeci punomasno mlijeko, manji je rizik da postanu pretila

Biste li pili mlijeko žirafe?

  • Ne pijem ni kravlje! 12,77%
  • Ma kakve žirafe?? Pijem samo ono što ljudi piju već godinama 42,55%
  • Svakako, otvoren/a sam za kušati ove namirnice i napitke 36,17%
  • Kupio/la bih odmah da ga ima na tržištu 8,51%
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu