Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici savjetuju:

Dajte djeci punomasno mlijeko, manji je rizik da postanu pretila

mlijeko
Foto: Thinkstock
1/2
Autori: Luka Capar, Hina
22.11.2016.
u 10:42

Liječnici su kod djece koja uglavnom konzumiraju punomasno mlijeko pronašli i veću razinu vitamina D u organizmu

Svakodnevno smo svjedoci novih znanstvenih otkrića vezanih uz prehranu pa tako jedne godine liječnici preporučuju jednu vrstu namirnica, dok se koju godinu kasnije ta ista namirnica označuje kao štetna.

No, kad je mlijeko u pitanju, stručnjaci su složni da je ono neizbježan dio dječje prehrane. Nova studija kanadskih znanstvenika pokazala je tako da su djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko manje sklona pretilosti od one koja piju djelomično obrano ili obrano mlijeko, prenose francuski mediji. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, otkrilo je i veću razinu vitamina D u organizmu djece kojoj su roditelji davali punomasno mlijeko, najčešće kravlje.

Liječnička ekipa bolnice St. Michael u Torontu analizirala je podatke prikupljene u studiji provedenoj na 2745 djece u dobi od dvije do šest godina.

Studija ne mora nužno upućivati na izravnu povezanost između konzumiranja punomasnog mlijeka i nižeg indeksa tjelesne mase, ali po riječima dr. Maguirea, ono će brže zasititi dijete upravo zato što je punomasno mlijeko bogato mliječnim mastima. I druge nedavno provedene studije u SAD-u upućuju na to da punomasno mlijeko i njegove zasićene masti ipak nisu toliko loši kako se ranije vjerovalo te otkrivaju da ni kod odraslih koji konzumiraju punomasno mlijeko nema većeg rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

>>Ovo je Hrvatima najomiljeniji doručak

Komentara 2

TH
than
20:23 22.11.2016.

Samo gdje naci mlijeko od preko 4% ? Kod nas jedino je vindija nudila od 4.3%, ako se ne varam (ne znam jel' ga ima vise), ali u onim 2 dcl tetra ambalazama. Cak i na mljekomatima ne znamo jel unutra punomasno ili djelomicno obrano mlijeko.

BO
Bongos
11:14 23.11.2016.

I manja je mogucnost da ne dobije zacepljenje zila, srcani udar, karcinom, osteoporozu... Nakon svega sto se zna o mlijeku i kazeinu savjetovati djeci da konzumiraju taj otrov? Mlijeko u odrasloj dobi je otrov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije