Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vikendom mijesimo

Kraljica zdrave krvi vas čeka! Od prvih izdanaka koprive napravite ove slasne pogačice od kojih rastu zazubice

Vedrana Orlović
18.03.2023.
u 06:48

Koprivu treba brati od ožujka do svibnja, kad je mlada i sočna. Beru se samo vrhovi mladih biljaka (do 10 cm) koji obiluju željezom i drugim važnim mineralima te vitaminom C. Postoji bezbroj recepata za ukusna jela od koprive, a danas s vama dijelimo recept za ove slasne pogačice, kuharice Nikoline Lončar. Idealne su za lijena jutra vikendom kad vam se nikud ne žuri, a želite iznenaditi ukućane finim doručkom.

Foto: Vedrana Orlović

Pogačice s koprivom

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (42 grama)
  • 500-600 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 jušna žlica šećera
  • 10 dag koprive (pire)
  • 25 dag maslaca
  • 1 cijelo jaje

Foto: Vedrana Orlović

Priprema:

Podgrijte mlijeko da bude mlačno pa u pola količine stavite kvasac i šećer te odložite sa strane i ostavite da se kvasac digne. Prosijte brašno u prikladnu posudu za miješanje. Napravite udubinu u brašnu, dodajte ulje, sol, pire od koprive (ili zamjenski) i mlijeko s kvascem. Zamijesite i dodajte ostatak mlijeka po potrebi da ne bude premekano. Mora biti glatko i podatno. Kada ste tijesto zamijesili, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže. Kada se tijesto digne, podijelite ga na 6 jednakih dijelova i ostavite da se dignu. Kada se dignu, razvaljajte ih te sloj po sloj premažite jednakom količinom maslaca (ne i gornji!). Slažite ih jedan na drugi, razvaljajte i preklopite par puta te stavite u hladnjak na pola sata da se odmore i tako tri puta. Nakon toga izvadite tijesto, ostavite pokriveno da se digne, razvaljajte na debljinu od 1 cm i režite u željenim oblicima. Stavite ih na lim za pečenje i opet ostavite da se dignu. Kada se dignu premažite ih jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite uz topli napitak po želji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije