Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez glutena i bez laktoze

Gladušin recept za 'bezgrešan' cheesecake ima dva trika koji poništavaju najčešće pogreške u pripremi

Alexander Starbuck
15.03.2023.
u 07:07

Želite cheesecake lijepe, kremaste strukture, a koji se pritom neće presušiti? Ključ je u pari koja se stvara u pećnici prilikom pečenja. Uz klasičan postupak oblaganja kalupa aluminijskom folijom i uranjanjem u lim napunjen vodom, voda će uvijek pronaći put i smočiti kekse u podlozi kolača. Radije stavite posudu punu vode na dno pećnice, a rešetku s kolačem iznad nje. Tako ćete dobiti željeni rezultat.

Recept Zrinke Zekulić, naše poznate Gladuše koja glad uvijek gasi najfinijim jelima sadrži i savjet kako izbjeći da krema popuca tijekom pečenja. Jedino što ne sadrži jesu laktoza i gluten – mnogi će se tome radovati! Još jedan savjet: koristite krem ​​sir sobne temperature; hladni ​​sir je teže miješati i obično ostavlja grudice!

Foto: Alexander Starbuck

Cheesecake

Sastojci za bazu:

  • 250 g keksa (bez glutena)
  • 1 žličica miješanog začina (cimet)
  • 100 g maslaca ( bez laktoze), otopljenog

Za punjenje:

  • 500 g krem ​​sira ( bez laktoze)
  • 150 g smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 1 vrećica vanilijinog šećera (ili žličica arome od vanilije)
  • korica 1 limuna
  • 1 žlica limunovog soka

Foto: Alexander Starbuck

Postupak:

Maslacem podmažite rubove kalupa s odvajajućim dnom promjera 20 cm te na dno stavite papir za pečenje. U sjeckalici izmrvite kekse, dodajte im začine i otopljeni maslac. Prespite tu smjesu iz sjeckalice/multipraktika u kalup te stavite u hladnjak na 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, bez ventilacije. Krem ​​sir istucite mikserom, dok smjesa ne postane potpuno glatka. Šećer usitnite u blenderu ili mlincu (možete koristiti i šećer u prahu) pa ga zajedno s vanilijinim šećerom, limunovom koricom i limunovim sokom dodajte krem siru. Miksajte dok ne postane glatko.

Nakon što ste pripremili smjesu sa sirom, posudu maknite s miksera i dodajte jaja, jedno po jedno. Laganim pokretima, umiješajte ih lopaticom (špatulom) u smjesu. Nakon što ih dodate, jaja miješajte što je manje moguće jer jakim miješanjem unutar tijesta zadržavaju zrak koji bi se mogao podići i uzrokovati pukotine. Smjesu izlijte u kalup.

Foto: Alexander Starbuck

Kolač je najbolje peći u vodenoj kupelji. Kako bi izbjegli prolazak vode u kolač, ispod rešetke gdje će se peći kolač, stavit ćemo lim s vrućom vodom. Ovo je ujedno i najbolji način da izbjegnete pukotine na kolaču od sira. Također, ne otvarajte vrata pećnice dok se kolač peče unutra – velike pukotine često nastaju zbog temperaturnih promjena.

Zakuhajte lonac vode. Za vodenu kupelj treba vam 3-4 cm vode u posudi za pečenje. Stavite veliki metalni lim za pečenje na donju rešetku prethodno zagrijane pećnice. Ulijte kipuću vodu u lim. Odmah nakon toga, stavite cheesecake na središnju rešetku, zatvorite pećnicu da se para zadrži unutra i i pecite otprilike 1 sat.

Cheesecake je gotov kada gornji dio izgleda suh, ali sredina se i dalje ljulja (“treperi”) poput želea. Kada je kolač od sira gotov, isključite pećnicu i otvorite vrata. Ostavite cheesecake unutra oko 1 sat (zajedno s kupelji) da se polagano hladi. Kada izvadite kolač iz pećnice, pokrijte ga plastičnom folijom i ohladite 4-8 sati ili preko noći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije