Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'Kopanje' nosa nije samo ružna, već i opasna navika - posebno tijekom pandemije

Infektolog dr. Paul Pottinger kaže da ovom navikom širimo, ali i u sebe unosimo viruse.
08. siječnja 2021. u 07:00 4 komentara 553 prikaza
Foto: Shuttershock

Iako često upozoravamo djecu da to ne rade, jedna studija pokazala je da nos, barem povremeno, 'kopa' većina odraslih ljudi, čak 91 posto. Osim što je ružno vidjeti, ta navika može biti i opasna: prema specijalistu za zarazne bolesti i profesoru s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Washingtonu dr. Paulu Pottingeru, s prstom u nosu širimo vlastite bakterije i viruse, ali iste s vrha prstiju i unosimo u nos.

Dr. Pottinger kaže da kopanjem nosa u organizam možemo unijeti i viruse poput virusa gripe, rinovirusa ili virusa prehlade, ali i koronavirus.

- Virusi u naše tijelo najčešće ulaze kroz nos, a zatim kroz usta i oči - objasnio je dr. Pottinger koji kaže da nos sa sluznicom i dlačicama viruse i bakterije drži van tijela, jer blokiraju veće čestice.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Sluznica nosa ima i mikroskopski male žlijezde koje zbog vanjskih čestica poput peludi, nečistoće i prašine počinju u dišni otvor izlučivati sluz, a isto se, kaže Pottinger, događa i kad žlijezdama zasmetaju neke druge mikroskopske čestice, poput virusa i bakterija.

- Mnogi ne shvaćaju ni koliko nježna i osjetljiva može biti koža u nosu, i kako se lako prstom oštete epitelni oblozi u nosnoj šupljini - rekao je za CNN molekularni virolog Cedric Buckley sa Jackson State Sveučilišta u Mississippiju.

A jednom kad se ta barijera u nosu probije, dodaje Buckley, dolazimo do sloja kapilara koje se zaraze s virusnim česticama, što povećava šanse za prijenos klica s ruku u krvotok.

Po kiši i mraku pretrčala visinu Everesta: Najteže mi je bilo samoj u šumi

1 / 4
Maja Bonačić

Kopanje nosa sad bi zbog pandemije koronavirusa trebalo posebno izbjegavati, kažu stručnjaci, no svi znamo kako teško može biti promijeniti neke duboko ukorijenjene navike.

- Takve navike nazivaju se 'ponavljano ponašanje usmjereno na tijelo' - rekao je profesor psihijatrije i direktor Klinike za opsesivno-kompulzivne poremećaje dr. Elias Aboujaoude.

I premda kopanje nosa po njemu u nekim slučajevima može biti i klinički poremećaj, za mnoge je ono, kaže, ipak samo ružna navika koje se možemo riješiti. Za to Aboujaoude preporučuje da 'zaokupimo ruke' s nečim što nam ne šteti, npr. stiskanjem i opuštanjem šake ili stiskanjem 'stres loptice'.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

- Posebno je korisno nošenje maske jer smanjenje prijenos čestica zraka koje mogu sadržavati koronavirus, te onemogućava svjesno ili nesvjesno diranje nosa - dodaje dr. Aboujaoude, te ističe da je upravo zbog maski i pandemije sada idealno vrijeme za prekinuti tu ružnu naviku.

Prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. godini je mali Daris iz Petrinje

Prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. godini je mali Daris iz Petrinje

Prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. godini je mali Daris iz Petrinje VIDEO: PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Subota, 2. siječnja 2021.
A1 DONOSI A1 Evo koje kompanije posluju održivo: od rješenja za pametne gradove do prvog investicijskog fonda za održiva ulaganja Umjetna inteligencija ŠKOLA BUDUĆNOSTI Jeste li znali da roboti imaju pravo na državljanstvo? Huaweijev hrvatski univerzum Huaweijev hrvatski univerzum Mobilno bankarenje, hrvatski mediji, igre, strani jezici, sve do priča za laku noć
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO