Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kažu liječnici

'Kopanje' nosa nije samo ružna, već i opasna navika - posebno tijekom pandemije

Shuttershock
08.01.2021.
u 07:00

Infektolog dr. Paul Pottinger kaže da ovom navikom širimo, ali i u sebe unosimo viruse.

Iako često upozoravamo djecu da to ne rade, jedna studija pokazala je da nos, barem povremeno, 'kopa' većina odraslih ljudi, čak 91 posto. Osim što je ružno vidjeti, ta navika može biti i opasna: prema specijalistu za zarazne bolesti i profesoru s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Washingtonu dr. Paulu Pottingeru, s prstom u nosu širimo vlastite bakterije i viruse, ali iste s vrha prstiju i unosimo u nos.

Dr. Pottinger kaže da kopanjem nosa u organizam možemo unijeti i viruse poput virusa gripe, rinovirusa ili virusa prehlade, ali i koronavirus.

- Virusi u naše tijelo najčešće ulaze kroz nos, a zatim kroz usta i oči - objasnio je dr. Pottinger koji kaže da nos sa sluznicom i dlačicama viruse i bakterije drži van tijela, jer blokiraju veće čestice.

Foto: Shuttershock

Sluznica nosa ima i mikroskopski male žlijezde koje zbog vanjskih čestica poput peludi, nečistoće i prašine počinju u dišni otvor izlučivati sluz, a isto se, kaže Pottinger, događa i kad žlijezdama zasmetaju neke druge mikroskopske čestice, poput virusa i bakterija.

- Mnogi ne shvaćaju ni koliko nježna i osjetljiva može biti koža u nosu, i kako se lako prstom oštete epitelni oblozi u nosnoj šupljini - rekao je za CNN molekularni virolog Cedric Buckley sa Jackson State Sveučilišta u Mississippiju.

A jednom kad se ta barijera u nosu probije, dodaje Buckley, dolazimo do sloja kapilara koje se zaraze s virusnim česticama, što povećava šanse za prijenos klica s ruku u krvotok.

Po kiši i mraku pretrčala visinu Everesta: Najteže mi je bilo samoj u šumi

1/4

Kopanje nosa sad bi zbog pandemije koronavirusa trebalo posebno izbjegavati, kažu stručnjaci, no svi znamo kako teško može biti promijeniti neke duboko ukorijenjene navike.

- Takve navike nazivaju se 'ponavljano ponašanje usmjereno na tijelo' - rekao je profesor psihijatrije i direktor Klinike za opsesivno-kompulzivne poremećaje dr. Elias Aboujaoude.

I premda kopanje nosa po njemu u nekim slučajevima može biti i klinički poremećaj, za mnoge je ono, kaže, ipak samo ružna navika koje se možemo riješiti. Za to Aboujaoude preporučuje da 'zaokupimo ruke' s nečim što nam ne šteti, npr. stiskanjem i opuštanjem šake ili stiskanjem 'stres loptice'.

Foto: Shuttershock

- Posebno je korisno nošenje maske jer smanjenje prijenos čestica zraka koje mogu sadržavati koronavirus, te onemogućava svjesno ili nesvjesno diranje nosa - dodaje dr. Aboujaoude, te ističe da je upravo zbog maski i pandemije sada idealno vrijeme za prekinuti tu ružnu naviku.

Prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. godini je mali Daris iz Petrinje

Prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. godini je mali Daris iz Petrinje

Prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. godini je mali Daris iz Petrinje VIDEO: PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Subota, 2. siječnja 2021.

Komentara 4

BA
babovac
09:48 08.01.2021.

Kopanje nosa je prirodna pojava, a virusa je bilo oduvijek.

MO
montello
18:25 08.01.2021.

nepristojno i ruzno,

LL
lijepa_li si
10:13 08.01.2021.

...čak 91%odraslih ljudi kopa nos.. tko je tu lud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije