Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Kod mlađih žena rak dojke je agresivniji

Ilona Sušac
Foto: Arhiv
23.03.2015.
u 16:24

Medicina nije svemoguća, bez odgovornosti svih posljedice će biti dramatičnije

Unatoč naprednim metodama liječenja, rak dojke i dalje je najčešći pojedinačni uzrok smrti sredovječnih žena u Hrvatskoj. Od njega godišnje oboli između 2200 i 2600 žena, a svaka treća žena oboljela od raka dojke od njega i umire.

Bolja organizacija

– Prije desetak godina govorili smo o milijun novih slučajeva raka dojke u svijetu, a danas je taj broj 50 posto veći. Ni suvremena medicina nije svemoguća, ali ako se bolje ne organiziramo i svi ne postupamo savjesnije i odgovornije, i liječnici i žene, posljedice će biti još dramatičnije – rekla nam je onkologinja Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Na rast tumorskih stanica u dojci utječe mnogo faktora. Zapravo, mogli bismo reći da puno toga, gotovo sve, utječe na rast tih stanica. Od genetskih mutacija, čimbenika iz okoline, stila života do količine i vrste stresa kojima smo svakodnevno izloženi.

– Od raka dojke obolijevaju i umiru žene već sa 30 godina života, a razlog tome je činjenica da danas karcinomi rastu brže, u mlađih žena su agresivniji i u većoj mjeri ugrožavaju i opće i reproduktivno zdravlje žene – nastavila je dr. Sušac.

Srećom, većina karcinoma dojke koji se otkriju dok su jako mali (manji od dva centimetra) ne dobiju šansu da se presele u ostale organe, koji su za život puno bitniji. Stručnjaci ističu kako žene moraju postati svjesnije rizika od ove bolesti ako netko u njihovoj obitelji već boluje od tzv. ženskih vrsta raka – dojke, jajnika i maternice. Kako bi očuvale zdravlje, ženama se preporučuje rađanje prije 30. godine, što dulje dojenje, redovita tjelesna aktivnost i održavanje normalne tjelesne težine.

Redoviti pregled

– Da bismo bili sigurni da smo zdravi, trebamo i potvrdu liječnika. Maligna bolest u dojci u početku ne stvara nikakav problem, a tumor u dojci može biti i jako velik i ne uzrokovati neke popratne simptome. Redoviti pregledi makar jedanput na godinu spašavaju život ili ga produljuju. Podatak da se više od 90 posto karcinoma dojke može otkriti u početnoj fazi trebao bi biti dovoljan razlog da se uputimo na pregled – savjetovala je onkologinja Sušac.

Temeljna pretraga ultrazvučni je pregled, a nakon 40. godine treba mu pridružiti i mamografiju.

Kako bi potaknuli žene na redovite preglede dojki, Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj i Klub žena liječenih od raka dojke Zagreb svake godine organiziraju Dan narcisa, uz podršku i suorganizaciju udruge Sve za nju, Zagrebačke lige protive raka i Hrvatske lige protive raka. Osim simbolike i povezanosti cvijeta i karcinoma dojke, taj dan uvijek se iskoristi kako bi žene doznale i najnovije informacije o ovoj teškoj bolesti.

>>Dijagnoza u samo jednom danu do ljeta i za štitnjaču

>>Godišnje do 2.500 novooboljelih od raka dojke, sve više Hrvatica na preventivnim pregledima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije