Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ma je li to moguće?

Kava arabica za nekoliko će desetljeća jednostavno – nestati?

festival kave (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
08.11.2012.
u 17:07

Cijena kave na tržištima mogla bi rasti, što bi moglo imati utjecaja na svjetsko gospodarstvo jer je kava druga najtraženija roba kojom se trguje na svijetu

Klimatske promjene mogle bi pokvariti raspoloženje milijuna ljudi koji svako jutro uživaju u ovom crnom napitku. Najcjenjenija kava na svijetu – arabica mogla bi do 2080. godine jednostavno nestati.

Znanstvenici s britanskog Kraljevskog botaničkog vrta vjeruju da će doći do smanjenja arabice ovisno od brzini klimatskih promjena. Arabica ima genetski ograničenu lozu i pitanje je u kojoj se mjeri može prilagoditi. Ova vrsta kave uzgaja se više od tisuću godina u jugozapadnom dijelu Arapskog poluotoka, po kojemu je i dobila ime.

Stručnjaci upozoravaju da bi cijena kave na tržištima mogla rasti, što bi moglo imati utjecaja na svjetsko gospodarstvo jer je kava druga najtraženija roba kojom se trguje na svijetu, piše Daily Mail

– Potrebno je sačuvati arabicu u njenom prirodnom staništu jer je bez tih divljih rezervi industrija kave ekstremno ugrožena – rekao je voditelj studije Aaron Davis.

 

Komentara 1

Avatar bok
bok
17:52 08.11.2012.

Dragi autore clanka, ovo ti ne stoji da je "ima utjecaja na svjetsko gospodarstvo jer je kava druga najtraženija roba kojom se trguje na svijetu". Mislim da bi vam dobro dosao tecaj o gospodarstvu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije